2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Államtitkár: jövõre több forrás jut a köznevelésre, mint az idénForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-09 08:17:39
A költségvetés tervezete szerint 2015-ben több forrás jut a köznevelésre, mint az idén – mondta az Emberi Erõforrások Minisztériumának köznevelésért felelõs államtitkára szerdán Debrecenben.

Czunyiné Bertalan Judit a térség középiskolai igazgatóinak és osztályfõnökeinek rendezett fórum szünetében tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon keresztül az iskolák mûködtetésére, illetve a pedagógusbérek emelésére 50 milliárd forint többletforrást biztosítanak jövõre.

Megítélése szerint a 2015-ös költségvetési terv megalapozza a már beindított programok folytatását. Ezekbõl kiemelte, hogy jövõ év szeptemberétõl már az általános iskolák 3. osztályosai is ingyen kapják a tankönyveket.

További prioritást élvez a kötelezõ óvodáztatási program – tette hozzá, megjegyezve: az idén az önkormányzatok egymilliárd forint forrásra pályázhattak az óvodai helyek bõvítésére.

Jövõ szeptemberre négyezer új óvodai hely létesül európai uniós és hazai forrásból. Folyamatosan figyelemmel kísérik, hogyan alakul az óvodai helyek iránti igény az országban – magyarázta az államtitkár.

Czunyiné Bertalan Judit az MTI érdeklõdésére cáfolta, hogy felére csökkentenék a gimnáziumi keretszámokat. “Ez nem olvasható ki a költségvetésbõl” – mondta, hozzátéve: középfokú oktatásra az idei 196 milliárd helyett 2015-ben 209 milliárd forintot fordítanak.

Azzal összefüggésben, hogy lapértesülések szerint van olyan iskola, ahol még mindig nem kapták meg a tankönyveket, a köznevelési államtitkár azt mondta: “ez kellemetlen”.

Szerinte csak a pótrendeléseknél fordulhatott elõ ilyen eset, de – mint az MTI-nek elmondta – a felelõsöket meg fogja keresni, és ha igazak a hírek, “annak szankciója lesz”.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!