2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
MVM: nem lesz probléma a gázellátássalForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-09 09:24:32
Címkék: Bihari hírek, MVM, gáz
Nem lesz probléma a gázellátással az idén, gázkorlátozásra sem kell számítani - jelentette ki Horváth Péter, az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. vezérigazgatója Zsanán.

Fritsch László, a Magyar Földgáztároló Zrt. (Mfgt) elnök-vezérigazgatója közlése szerint a legutóbbi, október 28-i adatok alapján a magyar földgáztárolók együttes töltöttségi szintje 68 százalék, a rendelkezésre álló mobilgázmennyiség 4,4 milliárd köbméter. Hozzátette: a magyarországi tárolók töltöttségi szintje abszolút értékben nem, viszont a téli fogyasztás arányában kiemelkedõ Európában.

Az Mfgt négy föld alatti gáztárolóval rendelkezik, a zsanai, a pusztaedericsi, a hajdúszoboszlói és a kardoskúti tároló együttesen 4,2 milliárd köbméter gáz tárolására alkalmas. Emellett mûködik az MMBF Földgáztároló Zrt. tulajdonában lévõ, 1,9 milliárd köbméter kapacitású szõregi tároló is, amely a stratégiai készletek mellett kereskedelmi célokra is tárol gázt. Ennek a tárolónak a töltöttségi szintje eléri a 90 százalékot.

A legnagyobb naponta kivehetõ mennyiség a zsanai tárolóból 53,6 millió köbméter, a szõregibõl pedig 25 millió köbméter, amelyek együttesen fedezni tudják a napi magyar lakossági csúcsfogyasztást, amely az elõzõ években egy átlagos téli napon 60-70 millió köbméter volt. Az elnök-vezérigazgató jelezte, hogy a kitárolható csúcsmennyiség jelentõs mértékben függ a vezetékekben lévõ nyomástól.

Fritsch László tájékoztatása szerint a zsanai gáztárolót a kereskedõi igényeknek megfelelõen továbbra is folyamatosan töltik, az Mfgt másik három tárolója pedig már kitárolási üzemmódban mûködik a lakossági kereslet kielégítése céljából.

A besajtolási és a kitermelési folyamatok optimalizálása mellett az Mfgt azon dolgozik, hogy a kettõ közötti átállási idõszakot lerövidítse - jegyezte meg az elnök-vezérigazgató.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!