2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A hazai alma vásárlásával a magyar termelõket támogatjukForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-09 09:45:56
Címkék: Bihari hírek, alma
A Földmûvelésügyi Minisztérium kampányt indít, melyben a vásárlókat almavásárlásra szeretnék ösztönözni. Nagy István parlamenti államtitkár szerint idén negyven százalékkal több alma termett, mint tavaly. Ennek a feleslegnek egy részét az uinó által létrehozott alap segítségével szociális célokra használják fel.

Nagy István, az FV parlamenti államtitkára az M1 Ma reggel címû mûsorában elmondta, idén 40 százalékkal több az alma a tavalyi terméshez képest, ez 800 ezer tonnát jelent. Az orosz embargó nem csak Magyarországot sújtja, tovább nehezíti a helyzetet az is, hogy azoknak az országoknak az almatermése is megjelenhet nálunk, akik szintén nem tudnak exportálni – tette hozzá. Nem maradt más lehetõség, mint ezt az almamennyiséget itthon értékesíteni – mondta az államtitkár. Megjegyezte, az orosz embargó miatt az unió által létrehozott alap segít kivonni a felesleget a piacról, ami nagyjából négyezer tonna almát jelent. A termelõnek tehát kifizetik az alma árát, amelyet aztán szociális célokra tudnak felhasználni - magyarázta.

A Magyar Nemzeti Kereskedõház Zrt. érzékelve a helyzetet, mintegy tízezer tonnányi almát felvásárolva sûrítményt készít, amelyet az almaléexportban használ majd fel. Nagy István szerint a vásárlók nem érzékelik a túltermelést megfelelõen, mivel a boltokban még mindig drága az alma. Elmondta, hogy ezért indulnak a kampányok, hogy a termelõk közvetítõk nélkül juttathassák el az almát a fogyasztókhoz.


Az FV parlamenti államtitkára elmondta, hogy a kormány iskolagyümölcs-programján keresztül jut el az alma a gyerekekhez. Ezt terjesztenék ki az almalére is – tette hozzá. Megjegyezte, hogy tíz nap van még hátra az almaszüretbõl, a jelenlegi állás szerint a fennmaradó almamennyiséget el tudják tárolni és megtalálják majd a felhasználás módját is.

Nagy István szerint fel kell hívni a lakosság figyelmét arra, hogy az alma mennyire egészséges, illetve tudatosítani a fogyasztókban, hogy magyar almát vásároljanak. Nagy igazság: „Mindennap egy alma az egészség õre” – mondta. Hozzátette, az alma megvásárlásával a magyar termelõket, a magyar gazdaságot támogatjuk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!