2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A romák felzárkóztatásáértForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-10 08:15:18
A romaügyi szervezõ specializáció indításával újabb képzéssel segíti a roma-felzárkózást a Gyermeknevelési és Felnõttképzési Kar.

- Napjainkban a roma esélyteremtés problémája – fõként a demográfiai változások miatt – számtalan kérdést vet fel, melyre mihamarabb választ kell találni – fogalmazott Bartha Elek rektorhelyettes „A cigány/roma gyermekek felzárkózási esélyei és jogai Kelet-Európában” címû konferencia megnyitóján.

- A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnõttképzési Kara élen jár ebben a törekvésben, hiszen képzései mögött egy tudományos mûhely is áll a problémák feltárására és kezelésére – mondta Bartha Elek.

A Lippai Balázs Roma Szakkollégium által szervezett tanácskozáson a cigánykutatás hazai és nemzetközi képviselõi – elsõsorban romániai, szerbiai, ukrajnai magyar lokális közösségben oktató szakemberek – saját szakmai tapasztalataik alapján tartottak elõadásokat Hajdúböszörményben.

- A roma felzárkózás egyik alapvetõ eleme a családok segítése. Fontos, hogy ez a folyamat már kisgyermekkorban, az óvodákban megkezdõdjön – hangsúlyozta Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkár.

A város polgármestere szerint Hajdúböszörményben nagyon sok cigány család él, de egy egészségesen mûködõ társadalomnak ezt el kell fogadnia, azzal együtt, hogy a cigány közösségeknek is el kell sajátítani a többségi magyar társadalom értékrendjét.

- Külön szerencse, hogy a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnõttképzési Kara a városban mûködik immár 43. éve, és itt nagyon komolyan foglalkoznak a társadalmi felzárkózás kérdésével, amihez a város a jövõben is minden segítséget megad – szögezte le Kiss Attila.

Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnõttképzési Kara átfogó családi tanulmányok képzési profilját kiterjeszti a társadalmi felemelkedés, felzárkózás, együttélés javításával összefüggõ képzései folyamatosan fejlesztésére is. A szociálpedagógus szak mellett az ifjúságsegítõ felsõoktatási szakképzés, valamint a fejlesztõ pedagógia szakirányú továbbképzési szak is ezt a célt szolgálja. Hazánkban elõször Hajdúböszörményben indult nemzetiségi óvodapedagógus képzés roma/cigány szakiránnyal, és több diplomát adott ki az intézmény roma kultúra szakirányú továbbképzési szakon is.

- Legújabb képzésünk, melyet elõször 2015 szeptemberében indítunk, a társadalmi tanulmányok – romaügyi szervezõ specializációval. Ajánljuk mindazoknak, akik roma közösségi környezetben élnek, munkájuk összefügg a roma családok segítésével, az ügyintézés, közösségszervezés kérdésköreivel – jelentette be Kovácsné Bakosi Éva dékán.

Mérföldkõnek számított a kar életében a Roma Innovációs Központ létrehozása is, melynek eredményeként megalakult a Lippai Balázs Roma Szakkollégium. Célja, hogy összefogja a karon tanuló roma származású, illetve roma kultúra iránt érdeklõdõ hallgatókat, és értékteremtõ, egymást segítõ közeget hozzon létre. A konferencián a szakkollégium eddigi szakmai tapasztalatait is összegezték.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!