2024. április 24. Szerda, György.
 
Hatpontos csomaggal népszerûsítené az olvasást a könyvszakmaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-10 10:01:40
Egyre kevesebb a magán könyvesbolt és a helyi könyvkiadó, az olvasók jobbára a bolthálózatokon vagy az interneten keresztül vásárolnak. Mit tehet a könyvszakma azért, hogy többet olvassunk?

Hatpontos javaslatcsomagot állított össze a közelmúltban a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztõk Egyesülése (MKKE) annak érdekében, hogy minél többen, minél többet olvassunk. A válság után, a tavalyi év második felében szerencsére már növekedésnek indult a könyvforgalom és a kiadás is - mondta a Kossuth Rádiónak az MKKE Felügyelõ Bizottságának elnöke. Kolosi Tamás hozzátette: az általuk készített javaslatcsomag az egész könyvszakma érdekeit szolgálja, ezért a kormánnyal is szeretnének egyeztetni.

Javaslataik között szerepel, hogy a pedagógusok kedvezményesen vásárolhassanak könyveket, hiszen azok esetükben munkaeszköznek tekinthetõk. Emellett a Márai program sikerességére is felhívta figyelmet, amely nemcsak a magyar könyvek külföldi megjelenését, a fordítást támogatta, hanem ösztöndíjprogramot is biztosított az írók számára. Kolosi Tamás szerint ugyanakkor a könyvtámogatásokról a jövõben nem a mindig szükségszerûen szubjektív zsûriknek kellene dönteniük, hanem a könyvtárosoknak, akik jobban tisztában vannak azzal, hogy mi is érdekli az olvasóközönséget. Az MKKE Felügyelõ Bizottságának elnöke hangsúlyozta: ne azért támogassunk könyveket, hogy azokat kinyomtassák, hanem azért, hogy olvassák is õket.

Kolosi szerint a magyar szakma döntõ része abban is egyetért, hogy jótékonyan hathat a hazai piacra a kötött áras értékesítés. Ennek lényege, hogy az újonnan megjelenõ könyveket meghatározott ideig nem lehetne akciósan árulni, csak a megállapított idõkorlát után. A bizottság elnöke úgy véli: így megszûnhetne az az évtizedes gyakorlat, amely során a kiadók a szakmát és a vásárlókat is átverik. Ha a kiadó tudja, hogy egy könyvet háromezer forintért szeretne eladni, akkor ötezer forintos induló áron jelenteti meg, és rögtön ad mellé 40 százaléknyi kedvezményt - említette példaként.

A Napközben címû mûsorban Megyeri Gábor független könyvkereskedõ arról beszélt, hogy támogatható elképzelésnek tartja a kötött áras értékesítést. Mint mondta, a forgalmat az is fellendíthetné, ha SZÉP-Kártyával vagy adott esetben Erzsébet-utalvánnyal is fizethetnének az emberek könyvekért, ez a megoldás is része egyébként az MKKE javaslatcsomagjának. Az elhangzottakat Lõrincz L. László író azzal egészítette ki, hogy a kiadóknak pontosabban kellene megbecsülniük azt a példányszámot, amely el is fogy.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!