2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Hogy kerülhetõ el a végrehajtás?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-14 19:56:06
Magánszemélyek esetében az elsõ lépés általában a munkabér letiltása.

Aki adófolyószámla-kivonatot kapott a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, és kiderült, hogy tartozik, vagy késedelmi pótlékot kell fizetnie, minél elõbb rendezze az elmaradást, hogy elkerülje a végrehajtást és annak költségét. A késedelmi pótlékot november 17-ig kell megfizetni.
Gyakran sérelmezik

Az adótartozással rendelkezõk – különösen a magányszemélyek – a végrehajtáskor gyakran sérelmezik, hogy nem kaptak elõzetes értesítést az eljárás megindításáról. Sõt azzal érvelnek, hogy tudomásuk sem volt az adótartozásról. Ez a kifogás nem állja meg a helyét, mivel a NAV minden évben, október 31-ig az adófolyószámla-egyenleg megküldésével értesíti azokat, akiknek legalább 1000 forintot elérõ adótartozásuk, illetve túlfizetésük van, esetleg késedelmi pótlékot kell fizetniük. Ha a tartozás idõben nem rendezõdik, az adóhivatal a végrehajtási eljárást további értesítés nélkül is megindíthatja.
Az elsõ lépés…

Magánszemélyek esetében az elsõ lépés általában a munkabér letiltása, illetve a gépjármû-foglalás. Mindezekhez nem kell az adózót felkeresni, ugyanis a rendelkezésre álló munkáltatói bevallások és adatszolgáltatások, illetve a gépjármûvek nyilvántartása alapján kiadható a munkabér-letiltás, lefoglalható az adózó tulajdonában lévõ gépjármû. A végrehajtási eljárás költségei az adózót terhelik. Az eljárás megindításakor 5 ezer forint átalányt kell fizetni és minden gépjármû lefoglalása további 5 ezer forinttal növeli a költségeket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!