2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Csaló magyar kutyatenyésztõket és állatorvosokat lepleztek le!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-15 18:23:57
A londoni székhelyû Dogs Trust állítása szerint több magyar érintettet is videóra vettek, amint éppen hamis eb-útlevél kiállítását ígérik olyan jószágok után, akik koruknál fogva még nem kaphatták meg a megfelelõ oltásokat. Enélkül viszont kereskedni sem lehetne velük legálisan.

A Dogs Trust hat hónapig nyomozott két kelet-európai országban, Magyarországon és Litvániában. Az állatvédõk mindkét helyen vásárlóknak, kereskedõknek adták ki magukat és állítólag több mint tucatnyi esetben találkoztak olyan tenyésztõkkel és állatorvosokkal, akik a Nagy-Britanniába szükséges szállításhoz ígértek nekik hamis kutya-útlevelet.

A brit állatvédõ-szervezet Hír24-hez eljuttatott rejtett kamerás felvételein például egy magyar tenyésztõ arról beszél, hogy kilenc hetes kutyakölyköket képes 15-16 hetesnek feltüntetni a dokumentumokban, egy állatorvos ismerõse segítségével.

A kutyakereskedõ elmondása szerint nemcsak magyar, hanem német és holland papírokkal is tud szolgálni, ha a vevõnek arra van szüksége, de állítólag már tervezi brit útlevelek beszerzését is. Ezzel el lehetne fedni, hogy a kutyák valójában Kelet-Európából származnak. A videón a magyar útleveleket 26 ezer forintért ígéri az angoloknak, de ha ír azonosítót szeretnének az állatoknak, állítólag azt is el tudja intézni, plusz tízezer forintért.

A tenyésztõ arról is beszél, hogy nagyjából három éve exportál kiskutyákat Nagy-Britanniába körülbelül háromszor egy héten, különbözõ szállítócégeket használva. Egy transzporttal általában 6-8 állat utazik a szigetországba – szombatonként két sofõr, hétfõnként pedig egy harmadik szállít neki.

Hozzáteszi, hogy a 12 hétnél fiatalabb kutyáknak csak úgynevezett „kisoltást” adatnak be veszettség ellen, mert hiába kapnák meg hamarabb a vakcinát, az ebek ilyenkor még annyira kicsik, hogy nem alakulna ki védettség a kór ellen. Így a brit álkereskedõknek a tenyésztõ azt tanácsolja, hogy ha a kutyákat eladják, az új gazdáknak Angliában késõbb meg kell majd ismételniük az oltást.

A Dogs Trust nyomozásról készített riportjában azt írja, hogy Nagy-Britanniában 2012-ben harmonizálták a jogszabályokat az uniós elõírásokkal. Eszerint a veszettségi oltást követõen, amelyet az ebek általában három hónaposan kapnak meg, további 21 napos karantén az elõírás, ezután érkezhetnek az állatkölykök kereskedelmi céllal Angliába.

Viszont van a rendszerben egy kiskapu – az uniós úgynevezett Pet Travel Scheme elõírásai szerint, ha az állatok a gazdájukkal utaznak, vagyis nem adásvételi célból szállítják õket, akkor a karantént nem kell megvárni. A brit állatvédõk szerint a kelet-európai tenyésztõk és brit megrendelõik ezt játsszák ki a fentebb említett módszerekkel.

A civilszervezet az illetékes brit hatóságok munkáját is kritizálja, mert állítólag azok nem ellenõrzik hatékonyan az Egyesült Királyságba érkezõ szállítmányokat. Sokszor ugyanis a szállítókkal utasok is érkeznek, így könnyen rá lehet fogni, hogy õk az ebek gazdái.

A Dogs Trust a leendõ brit kutyatulajdonosokat arra figyelmezteti, hogy alaposan gondolják meg, honnan származó állatot vesznek – különösen a karácsonyi ajándékozási láz elõtt. Azok ugyanis komoly egészségügyi fenyegetést jelenthetnek az emberek számára, nemcsak a veszettség, hanem a galandféreg kezelés esetleges hiánya miatt is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!