2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
MSZP: egyetemhez emelt szintû érettségi!Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2009-10-22 16:26:11
Módosítaná az oktatási törvényt az MSZPFõiskolára és egyetemre csak az mehessen, aki emelt szinten is érettségizik.

Fõiskolára és egyetemre csak az mehessen, aki egy vagy két tantárgyból is emelt szinten érettségizik - többek között így módosítaná az oktatási törvényt az MSZP. A párt emellett nagyobb jogkört adna a tantestületeknek az igazgató kinevezésekor, illetve szabályokat fogalmazna meg az iskolák területére belépõ "idegeneknek". Az ezekrõl szóló törvénymódosító javaslatot szerdán nyújtották be - olvasható az MSZP közleményében.

 

A javaslat a felsõoktatásba való bekerülést egy-két tantárgyból letett emelt szintû érettségihez köti. Az MSZP tervei szerint a kormánynak 2010. márciusig kellene meghatározni, hogy a 2012-ben induló alapszakokhoz mely tantárgyból szükséges az emelt szintû vizsga. A párt úgy látja, hogy ez visszatérést jelentene a kétszintû érettségi eredeti koncepciójához. Most ugyanis a fõiskolák és egyetemek az alaptantárgyakból felzárkóztató foglalkozásokat kénytelenek indítani, mert a középszintû érettségivel érkezõ fiatalok tudásszintje nem elegendõ.

A javaslatok között szerepel az is, hogy növelnék a tantestületek, szülõi közösségek jogkörét az igazgatói posztra pályázók elbírálásában. A tervek szerint akkor lehetne kinevezni az igazgatót, hogyha a programja 40 százalékos támogatást élvez, ebben kapnának szerepet a tantestület és a szülõi közösség képviselõi is.

A szocialista párt továbbá intézményi elõírásokat fogalmazna meg a külsõsökkel szemben. A hatályos rendelkezések szerint ugyanis azokkal szemben lehet eljárni, akik az iskolában dolgoznak vagy oda járnak. A javaslat ahhoz teremti meg a törvényi keretet, hogy az intézménnyel közvetlen jogi kapcsolatban nem állókkal szemben is követelményeket lehessen megfogalmazni, adott esetben szabálysértési eljárást lehessen indítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!