2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Engedély nélkül árult, silány vetõmagot foglalt le a NébihForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-15 20:04:46
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)próbavásárlással egybekötött ellenõrzéseken összesen 600 kilogramm – mintegy 14 zsák – ismeretlen eredetû kocsányos tölgy vetõmagot foglalt le a biharnagybajomi és nyírbátori árusoknál – közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint az eladásra kínált silány minõségû vetõmag nem rendelkezett az erdészeti szaporítóanyagok forgalmazásához szükséges hatósági engedéllyel sem, a lefoglalt tételeket a hatóság megsemmisíti.

Az eljárásban minõségvédelmi bírság kiszabása várható, aminek mértéke 50 ezer és 1,5 millió forint között lehet – tájékoztatott a Nébih.

A hivatal közleményében emlékeztet arra, hogy az idei szeszélyes idõjárás miatt a kocsányos és kocsánytalan tölgyfélék termése sem Magyarországon, sem az importot biztosító külföldi országokban nem érte el az erdõsítésekhez szükséges mennyiséget. A Magyarországon kialakult jelentõs vetõmaghiány miatt a Nébih az õsz folyamán – a termelõk ellenõrzése mellett – fokozott figyelemmel kísérte az erdészeti szaporítóanyagokra vonatkozó hirdetéseket is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!