2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Minden 2. ember tart a 23-i összecsapásoktólForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2009-10-22 16:26:49
Minden második ember úgy gondolja, hogy lesznek összecsapások az idei, október 23-i megemlékezések kapcsán a civilek és a rendõrök között.

- derül ki a Nézõpont Intézet legújabb felmérésébõl. Különösen az MSZP és a Jobbik támogatói gondolják úgy, hogy nem lesz béke az idei megemlékezéseken. A lakóhely szerinti megoszlásban idén inkább a vidéki nagyvárosokban élõk tartanak zavargásoktól.

A Jobbik és az MSZP táborának kétharmada, a Fidesz támogatóinak csak a fele gondolja úgy, hogy pénteken a rendõrségnek közbe kell avatkozni a megemlékezések egyes helyszínein. A Nézõpont Intézet 1000 embert kérdezett meg, összesen 52 százalékuk tart összecsapásoktól, vagyis körülbelül minden második ember.

A Nézõpont Intézet szerint ugyanakkor a Jobbik viszonylag alacsony támogatása - minden huszadik megkérdezett - mutatja, hogy a radikális szavazókat a rendõrséggel keresett állandó konfliktussal nem tudja megszólítani a párt. Bár a kormány, az MSZP és a Fidesz konfliktuskerülõ, a szimpatizánsaik az elmúlt évek tapasztalatai alapján gondolhatják, hogy összecsapások lesznek.

A megkérdezettek közül a budapestiek az összeshez képest kevesebben, 47 százalékban számítanak utcai konfliktusokra. Feltehetõen azért, mert a pártok közül egyedül csak a Jobbik ünnepel a fõvárosban. A megyei jogú városokban ez az arány 56 százalék.

A 2006 õszén történtek kapcsán megosztott a társadalom: az akkori Fidesz-nagygyûlést követõ összecsapások kapcsán a rendõri beavatkozást 39 százalék tartja inkább indokoltnak és ugyanannyi indokolatlannak. Közülük az MSZP-szavazók kétharmada indokoltnak nevezte a rendõri fellépést, a Fidesz támogatóinak 66 százaléka nem tartotta indokoltnak a fellépést. Megosztott a Jobbik tábor: a fele tartja túlzottnak az akkori rendõri fellépést.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!