2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Szigorodnak a pénzmosás elleni szabályokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-16 10:41:04
A vállalatoknak év végéig nyilatkozniuk kell tényleges tulajdonosukról számlavezetõ bankjuknál, ennek hiányában nem indíthatnak banki mûveleteket jövõre - közölte a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Bankszövetség.

A közlemény szerint a pénzmosás elleni törvény 2013. július 1-jei módosítása nyomán a jogi személyiséggel rendelkezõ hazai vállalkozások és jogi személyiséggel nem rendelkezõ szervezetek, valamint az egyéb jogi személyek, például alapítványok, egyesületek képviselõinek 2014. december 31-éig írásban nyilatkozni kell számlavezetõ hitelintézetüknél tényleges tulajdonosukról, amennyiben ezt korábban nem vagy nem a jogszabálynak megfelelõ tartalommal tették meg.

Ha nincs olyan természetes személy, aki az adott szervezet tényleges tulajdonosa, akkor a vezetõ tisztségviselõk adatait kell rögzíteni. Ennek megfelelõen azoknak a vállalkozásoknak is új nyilatkozatot kell tenniük, amelyek korábban tett nyilatkozatuk szerint saját nevükben járnak el - olvasható a tájékoztatásban.

A hitelintézetek adatai szerint számos - becslések szerint az érintett ügyfélkör egyharmadára rúgó - olyan vállalkozás és egyéb szervezet van, amely nem tett még tényleges tulajdonosi nyilatkozatot. A tényleges tulajdonosi nyilatkozat több hitelintézetnél elektronikusan is kitölthetõ, ha a kitöltõ egyértelmûen azonosítható, például internetbanki felületen kialakított formanyomtatvány esetében, és ha a személyes ügyfél-átvilágítása korábban már megtörtént.

A tényleges tulajdonos fogalmáról a pénzmosás elleni jogszabály, a 2007. évi CXXXVI törvény 3. paragrafusának r pontja ad részletes tájékoztatást, a hitelintézetek erre vonatkozó tájékoztatói pedig honlapjaikon és fiókhálózataikban érhetõk el. A kötelezettség a lakossági ügyfelekre nem vonatkozik, amennyiben korábban személyes azonosításuk megvalósult, és számlavezetõjüknél a törvényben elõírt adataik és tényleges tulajdonosi nyilatkozataik megfelelõen rendelkezésre állnak - olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!