2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Tavaszra felállhat az új népegészségügyi intézményForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-16 11:08:43
Ez év végére megszülethet az önálló népegészségügyi intézményrõl szóló jogszabálytervezet, így 2015 elsõ negyedévében akár meg is kezdheti mûködését az intézmény - mondta az Emberi Erõforrások Minisztériumának egészségügyért felelõs államtitkára.

Zombor Gábor egy budapesti szakmai fórum után nyilatkozva azt mondta: az év végére az intézménnyel kapcsolatos konkrét elképzelések akár jogszabály szintjén is megjelenhetnek, és maga a rendszer a jövõ év elsõ negyedévében kialakulhat. Szeretnék, ha ekkorra már mûködne az intézmény, hiszen ez tulajdonképpen döntés, részben finanszírozási döntés kérdése - tette hozzá.

Mint mondta, a rendszer minden eleme már mûködik valahol, csak össze kell kapcsolni õket. Az újdonság az, hogy a kórházak az eddigi tevékenységüktõl kicsit eltérõen egészségfejlesztési tevékenységet is folytatnak majd - magyarázta az államtitkár.

Hangoztatta: az a cél, hogy egy olyan, az állam és a minisztérium által irányított népegészségügyi struktúra jöjjön létre, amelynek van egy központi irányítása - amely részben a minisztériumból, részben pedig a központi módszertani intézménybõl áll -, és van egy nagyon széles körû lefedettséget biztosító helyi szintje. Ez a szint az egészségfejlesztési irodák, illetve a minden kórházban létrehozandó irodák rendszerébõl áll - közölte az államtitkár.

Hozzátette: ezekben az irodákban fogják tartani a kapcsolatot a háziorvosokkal, a házi gyermekorvosokkal, az iskola-egészségügyben dolgozókkal, a körzeti fogorvosokkal és a foglalkozás-egészségügyi orvosokkal. Egy olyan rendszer alakulna ki, amelynek van feje, törzse és lába; ami végig tudna haladni az egész ellátórendszeren - összegzett Zombor Gábor.

Arra a kérdésre, hogy az átalakítás mennyiben érinti a háttérintézményeket, az államtitkár azt felelte: az Államreform 2 - amely 2015. január 1-jén indul, és az állami bürokrácia csökkentését tûzte ki célul - érintheti a háttérintézményeket, errõl jelenleg folynak a tárgyalások.

Zombor Gábor a múlt héten jelentette be, hogy a kormányzat önálló népegészségügyi intézetet hozna létre, amely a minisztérium szakmai felügyeletével módszertani feladatot is elláthat. Az államtitkár akkor arról számolt be, hogy azokért a népegészségügyi célokért, amelyeket eddig több intézményen keresztül akartak elérni, a jövõben egységes szervezetben kívánnak tenni; minden kórházban egy népegészségügyi állomást vagy irodát hoznának létre, és az egyrészt szûrõállomásként, másrészt egészségfejlesztési központként mûködne.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!