2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A haszonélvezeti jogosult nem minden esetben köthet földhasználati szerzõdéstForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-16 11:18:53
Mi lett a sorsa a nem közeli hozzátartozók közötti szerzõdéssel termõföldre alapított haszonélvezeti jognak? – teszi fel a kérdést a Kovács Réti Szegheõ Ügyvédi Iroda szakértõje. A haszonélvezeti jog az új földforgalmi törvény erejénél fogva való megszûnésének egyik legfontosabb következménye, hogy a haszonélvezeti jogosult, akinek a haszonélvezeti joga május 1-jével a törvény erejénél fogva megszûnt, már nem köthet érvényesen földhasználati szerzõdést, ha mégis köt, az semmisnek minõsül – figyelmeztetett dr. Vida Enikõ.

A nem közeli hozzátartozók közötti szerzõdéssel termõföldre alapított haszonélvezeti jog (és használat joga) 2014. május 1-jén, az új földforgalmi törvény (2013. évi CCXII. törvény) hatálybalépésével, a törvény erejénél fogva megszûnt.

A természetes személy haszonélvezeti jogosultak a földhivatalok 2014. október 31-éig megküldött felhívására kötelesek lesznek 15 napon belül nyilatkozni a haszonélvezeti jogot alapítóval való közeli hozzátartozói viszonyuk fennállásáról.

Míg a nem közeli hozzátartozók közötti szerzõdéssel alapított haszonélvezeti jog május 1-jén szûnt meg, az ilyen szerzõdésen alapuló haszonélvezeti jog jogosultja által megkötött, a föld használatának átengedésérõl szóló szerzõdés 2014. szeptember 1-jén szûnt meg a törvény erejénél fogva – ismertette a Kovács Réti Szegheõ Ügyvédi Iroda szakértõje.

Hivatalból törlik

A jogi személy, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkezõ szervezet javára bejegyzett és a megszûnt haszonélvezeti jogot a földhivatalok legkésõbb 2014. december 31. napjáig hivatalból fogják törölni az ingatlan-nyilvántartásból.

A természetes személy haszonélvezeti jogosultaknak formanyomtatványon kell majd nyilatkozniuk a köztük és a haszonélvezeti jogot alapító, a bejegyzés alapjául szolgáló okirat szerinti ingatlan-tulajdonos közötti közeli hozzátartozói viszony fennállásáról.

Nem lesz helye az igazolási kérelemnek

Nagyon fontos, hogy a földhivatali felhívás kézhezvételét követõ 15 napos határidõ elmulasztása miatt 2014. december 31. napját követõen igazolási kérelemnek nem lesz helye – figyelmeztetett dr. Vida Enikõ.

Ha a magánszemély nyilatkozata alapján közeli hozzátartozói jogviszony nem áll fenn, vagy ha a jogosult határidõben nem tesz nyilatkozatot, a földhivatal a bejegyzett haszonélvezeti jogot a nyilatkozattételre nyitva álló határidõ elteltét követõ hat hónapon belül, legkésõbb 2015. július 31. napjáig hivatalból fogja törölni az ingatlan-nyilvántartásból.

A haszonélvezeti jog törvény erejénél fogva való megszûnésének egyik legfontosabb következménye, hogy a haszonélvezeti jogosult, akinek a haszonélvezeti joga május 1-jével a törvény erejénél fogva megszûnt, már nem (tehát már a törlés elõtt sem) köthet érvényesen földhasználati szerzõdést, ha mégis köt, az semmisnek minõsül – összegezte a Kovács Réti Szegheõ Ügyvédi Iroda szakértõje.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!