2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Többen kaphatnak ingyen influenza elleni védõoltástForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-16 11:27:30
Az idei évtõl már nemcsak a 65, hanem a 60 éven felüliek is jogosultak a térítésmentes influenza elleni védõoltásra; számukra és a rizikócsoportokba tartozók részére 1,3 millió adag vakcina áll rendelkezésre - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-t. Az oltóanyag már kérhetõ a háziorvosoktól.

Az ÁNTSZ jelezte azt is, hogy szeptember 29-én elindult az influenzafigyelõ szolgálat, amely folyamatosan figyelemmel kíséri az influenzaszerû tünetekkel orvoshoz fordulók számának heti alakulását, és ezzel összefüggésben virológiai vizsgálatokat is végez.

Ingyenes oltásra a 60 év felettiek, bizonyos krónikus betegségekben szenvedõk, a várandós nõk, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók jogosultak, azonban gyógyszertári forgalomban többféle szezonális influenza elleni vakcina kapható, így azok is beoltathatják magukat, akik nem jogosultak térítésmentes oltásra.

Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet, hogy a szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védõoltás, amelyet még a járvány kialakulása elõtt, tehát ezekben a napokban, hetekben érdemes kérni. Az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, általában szövõdmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul. A súlyos szövõdménnyel járó megbetegedések kórházi kezelést, sõt akár gépi lélegeztetést igényelhetnek. Ebbõl a szempontból különösen veszélyeztetettek az idõsebb korosztályok, a várandósok, a kisgyermekek, illetve az alapbetegségük miatt rossz általános egészségi állapotú emberek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!