2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Süteménnyel töltött tyúk és nyúlForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-16 12:02:51
Torta és süteményfesztivált rendeztek Hajdúszováton.

Az elmúlt napokban tésztát gyúrt, krémet kavart és a sütõt leste a helyiek apraja-nagyja, mivel „gõzerõvel” készültek a szombati IV. Torta és Süteményfesztiválra. A mûvelõdési házban és a szomszédos iskola tornatermében tartott rendezvényre ezúttal több mint 30 „alkotást” neveztek be. Amikor mi odaértünk, egy fehér abrosszal szépen megterített hosszú asztalra egymás mellé feltálalva találtuk a versenymûveket, melyekbõl a zsûri már kóstolgatott. A felhozatal igazán változatos volt, a karamelltortától a káposztás pogácsáig terjedt.

A hagyományokat õrzõk olyan helyi, Hajdúszovátra jellemzõ különlegességeket is készítettek, mint a sós kelt tésztából összeállított dübbencs és „cúkoros” pogácsa – tudtuk meg a fõszervezõtõl, a Négy Évszak Kulturális Egyesület elnökétõl.

Nekünk leginkább a kék és fehér marcipánnal burkolt, 20-30 centiméter magas, nyúl alakú torta és a meggyes piskótából kialakított, narancssárga házi fondánnal borított, sült csirkére emlékeztetõ sütemény tetszett.
Amatõrök profi módon

Tóth Károly arról is beszámolt, hogy a három kategóriában meghirdetett versenyre kizárólag a megyében lakó nem cukrászok jelentkezhettek. A kiírás szerint sós és édes aprósüteményekkel, illetve tortakülönlegességekkel lehetett elõrukkolni.

A finomságokból csemegézni csak támogató jegy megvásárlása után lehetett. (A bevételét egy kórusverseny megrendezésére fordítják.)

Amíg a közönség az eredményhirdetést várta, a színpadon megyénkbeli amatõr néptánc-, mazsorett- és moderntánc-csoportok váltották egymást.
Édes döntés

A zsûri elnöke, Györfi Éva hajdúszoboszlói cukrász, Vajda Anita ebesi cukrász és Pozsonyi László, az egyik kereskedelmi bank debreceni igazgatója közben nehezen tudtak a sok finomság közül választani. Végül abban állapodtak meg, hogy sós kategóriában a tökmagos kifli, az édesek közül a leveles hajtogatott hájas, a torták kategóriájában pedig egy paleotorta lett a legjobb.

Különdíjakat is oszottak. A sós sütemények közül ebben részesült az orosz fonat nevû kompozíció, amelyhez céklalekvárt és paprikadzsemet használtak. Az édesek közül a baglyos muffin, míg a tortáknál a kék-fehér nyuszi kivitelezõje kapott ilyet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!