2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Jó hír az allergiásoknak - változás jönForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-17 08:08:55
December közepétõl az allergén anyagokról is tájékoztatni kell a vásárlókat - hangzott el a Ma reggelben.

Sokan allergiások, gyermekek is, tehát akik otthon készítik el az ételt, fontos, hogy tudják, mit tartalmaz az alapanyag. December közepétõl az allergén anyagokról is tájékoztatni kell a vásárlókat. Az üzletek maguk döntik el, hogy ezt milyen formában teszik például a nem elõre csomagolt termékeknél. A másik változás, hogy a címkékre nagyobb betûméret kerül.

A termék neve és az ára - egyelõre csak ennyi információ van a nem elõre csomagolt élelmiszereken. A tájékoztatás hamarosan bõvülni fog, sokkal több mindent megtudhatunk majd az áruról.

Az egyik üzletben a tervek szerint tableten olvashatják majd el a vásárlók, hogy például a felvágottak milyen allergén anyagokat tartalmaznak. „A beszállítóknak kell nyilatkozniuk, hogy az adott nem elõre csomagolt termék milyen ilyen anyagokat tartalmaz, mi ezeket nyilván összefoglalóan rendszerbe szedjük, és a vásárlók rendelkezésére bocsátjuk. Annak alapján meg tudják hozni döntésüket, hogy ha valamilyen allergiában szenvednek, milyen alternatívák közül választhatnak” – jelentette ki Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

A felvilágosításra több módszert is alkalmazhatnak a boltokban. Az allergén összetevõkrõl írásos tájékoztatókat is készíthetnek, vagy szóban is el kell mondani, ha a vevõ úgy kéri.

Jó hír lehet, hogy a betûméret is változik. A cél az, hogy minden, amit csak a termék tartalmaz, jól olvasható legyen mindenkinek. Változás az is, hogy például a glutén helyett búzalisztnek kell majd szerepelnie a címkéken, más színnel kiemelve. A Földmûvelésügyi Minisztérium fõosztályvezetõje azt mondja: a változásokat az európai uniós elõírások indokolják. „Nemzeti intézkedés meghozatalára van lehetõség, ami azt jelenti, hogy az allergén feltüntetésének a módját a tagállami rendelkezés fogja elõírni” – ismertette Laszlovszky Gábor, a Földmûvelésügyi Minisztérium fõosztályvezetõje.

December 13-ától egyelõre az allergén anyagok feltüntetése és a nagyobb betûméret lesz kötelezõ. A törvény betartását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai ellenõrzik majd az elõállítóknál, a forgalmazóknál és a vendéglátóegységeknél. A Nébih élelmiszer-biztonsági igazgatója azt mondja: azt a terméket, amelyiken hiányos vagy hibás a jelölés, ki fogják vonni a forgalomból, és ha kell, meg is büntetik a vétkest. „Mindenképpen tudni kell, nem csak a fogyasztóknak, végül is mindenkinek, hogy az átmeneti idõszakban lesznek olyan termékek, amelyek a régi jelölést viselik, mivel ami december 13-a elõtt forgalomba került, az a lejárati idejének a végéig forgalomban maradhat” – közölte Pleva György, a Nébih élelmiszer-és takarmánybiztonsági igazgatója.

Az allergén anyagok feltüntetése az internetes kereskedelemben is kötelezõ lesz. Jövõre bizonyos húsokon is meg kell majd jelölni a származási országot, 2016-tól pedig a tápérték jelölése is kötelezõ lesz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!