2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Átalakulhat a közfoglalkoztatásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-17 08:16:41
Akár egész évben dolgozhatnak a közfoglalkoztatottak, az egyes programok hosszabb ideig mûködhetnek, a változtatásoknak köszönhetõen 40 ezerrel bõvülhet a foglalkoztatottak száma, és javulhatnak majd az álláskeresõk elhelyezkedésének esélyei - áll a kormányrendelet-tervezetben, amelyet a Magyar Nemzet ismertet.

Átalakítaná a közfoglalkoztatás támogatási rendszerét a kormány a Belügyminisztérium kormányrendelet-tervezete szerint. A javaslat elfogadása esetén akár egész évben dolgozhatnak a közfoglalkoztatottak, az egyes programok hosszabb ideig mûködhetnek, továbbá a változtatásoknak köszönhetõen negyvenezerrel bõvülhet a foglalkoztatottak száma - írja a Magyar Nemzet, amely ismerteti a közfoglalkoztatás szabályozásának tervezett változtatásait. Az errõl készült hatásvizsgálat szerint nem csak a közfoglalkoztatottak száma nõhet, de javulhatnak majd az álláskeresõk elhelyezkedésének esélyei.

Módosulnának többek között a rövid idõtartamú közfoglalkoztatás támogatásra vonatkozó szabályok. A támogatási idõszak e programok esetében továbbra is négy hónap lehet, de annak már nem kellene egy naptári évre esnie, hanem áthúzódhatna a következõ évre is. Valamennyi program esetében fontos változás, hogy ha a közfoglalkoztató a támogatott foglalkoztatottak után a szociális hozzájárulási adóból kedvezményt vesz igénybe, úgy a támogatás alapja már nem csupán az adókedvezménnyel csökkentett összeg, hanem a közfoglalkoztatási bérnek s az ahhoz kapcsolódó szociális hozzájárulási adónak a kedvezménnyel csökkentett összege lesz. A lap szerint ez azt jelenti, hogy jelentõsen nõ a támogatott foglalkoztatottak után járó állami támogatás.

A tervezetben új elem, hogy hosszabb idejû közfoglalkoztatás esetén a bértámogatáson túl további forrást lehet igényelni a program megvalósításához szükséges anyagköltséghez is. A hosszú távú és az országos programok eddig legfeljebb 11 hónapig mûködhettek, ráadásul ennek az idõszaknak egy naptári éven belülre kellett esnie. A támogatási idõszak a jövõben 12 hónap lesz, amelynek kétszer is kérvényezni lehet a hat hónapos meghosszabbítását. Vagyis akár két évig is mûködhet egy program, ami jelentõsen javítja egy-egy térségben azok tervezhetõségét, s több ember, hosszabb ideig tartó foglalkoztatására ad lehetõséget - ismerteti a lap a tervezetet.

A kormány továbbá kiemelten támogatja majd az olyan közfoglalkoztatási mintaprogramokat, amelyek legfeljebb 15 fõt foglalkoztatnak, esetükben a beruházási és dologi költségek 100 százalékát átvállalják. Ennek indoka - írják - hogy az ilyen programokból nõhetnek majd ki a közfoglalkoztatáson túllépõ, önfenntartásra törekvõ szociális szövetkezetek. A kormány jövõre az ideinél több mint 15 százalékkal többet, 270 milliárd forintot szán közfoglalkoztatásra, amelynek köszönhetõen újabb tízezrek juthatnak munkához. A jövõ évi költségvetési törvényjavaslat szerint az eddigi, átlagosan évi 200 ezer közfoglalkoztatotton felül 2015 második felében további több tízezer ember - a jelenleg jövedelempótló támogatásban részesülõk mintegy negyede - dolgozhat közfoglalkoztatottként. Ezzel párhuzamosan kevesebb pénzt szánnak segélyekre, az önkormányzatok pedig nagyobb szerepet kapnak azok elosztásában - írja a Magyar Nemzet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!