2024. április 19. Péntek, Emma.
 
NGM: a magyar teljesítmény ismét kiemelkedõ az EU-banForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-17 17:55:17
Címkék: Bihari hírek, ngm
A magyar gazdaság 2013 második negyedévétõl kezdve emelkedést mutat, a minisztérium szerint a tendencia tovább folytatódik és a kedvezõ harmadik negyedéves adatnak köszönhetõen az éves növekedés az NGM hivatalos õszi 3,2 százalékos elõrejelzését is meghaladhatja.

Magyarország gazdasági teljesítménye alapján ezúttal is az Európai Unió éllovasai közé fog tartozni, az Európai Unió és különösen az eurózóna növekedési üteme a magyar gazdaságénál jobban mérséklõdött az év elsõ feléhez képest - közölte a Nemzeti Gazdasági Minisztérium (NGM) pénteken. A minisztérium a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elsõ gyorsbecslésére reagált, amely szerint az elemzõk várakozását alaposan túlszárnyalva 3,2 százalékkal nõtt Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az idei harmadik negyedévben az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva.

Az NGM szerint a gazdaság bõvüléséhez elsõsorban az ipar és a mezõgazdaság, nemzetgazdasági ágak teljesítménye járult hozzá, a növekedés szerkezete pedig kiegyensúlyozottabbá és hosszú távon is fenntarthatóvá vált. A havi ágazati részstatisztikák azt mutatják, hogy az ipari termelés 7 százalék, míg az építõipari kibocsátás 13 százalék körül növekedett. A mezõgazdaság szintén hozzájárult a gazdaság növekedéséhez a magas bázis ellenére.

Felhasználói oldalon a beruházásokat az uniós források, az alacsony kamatok, a növekedési hitelprogram és a vállalati szektor fokozódó aktivitása egyaránt támogatta. A minisztérium úgy véli, hogy az építõipari termelés és a lakásépítések bõvülése egyaránt segíti a további beruházásokat.

Az NGM szerint a fogyasztói árak mérséklõdése és a pozitív munkaerõ-piaci folyamatok okozta reáljövedelem-emelkedés, a fogyasztói bizalom javulása, valamint a kiskereskedelmi forgalom élénkülése a fogyasztás további erõsödésének irányába hat. A minisztérium emellett arra számít, hogy a növekedés a jövedelmek további bõvülését is maga után vonja, ami a háztartások jövõbeli fogyasztását is emelni fogja, továbbá javítja az államháztartás egyenlegét és a munkaerõ-piaci helyzetet.

A magyar gazdaság 2013. második negyedévétõl kezdve emelkedést mutat, a minisztérium szerint a tendencia tovább folytatódik és a kedvezõ harmadik negyedéves adatnak köszönhetõen az éves növekedés az NGM hivatalos õszi 3,2 százalékos elõrejelzését is meghaladhatja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!