2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Meglepte az elemzõket a növekedés ütemeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-17 18:38:19
Címkék: Bihari hírek, gdp
A mezõgazdaság és a szolgáltató szektor teljesítménye alakulhatott a becsültnél kedvezõbben. Londoni pénzügyi elemzõk is jóval alacsonyabb ütemet prognosztizálta, csütörtökön közölt elõzetes növekedési becslésükben 2,3 százalékos harmadik negyedévi bõvülésre számítottak éves összevetésben.

Meglepte az MTI megkérdezte elemzõket a harmadik negyedévi GDP-növekedés vártnál magasabb üteme. ( KSH pénteki tájékoztatása szerint az elemzõk várakozását túlszárnyalva 3,2 százalékkal nõtt Magyarország bruttó hazai terméke az idei harmadik negyedévben az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva.)

Németh Dávid, a K&H vezetõ elemzõje elmondta, hogy az általuk 2,9 százalékra vártnál gyorsabb bõvülés mögött valószínûleg a mezõgazdaság jobb teljesítménye húzódik meg, és vélhetõen a szolgáltató szektor teljesítménye alakulhatott kedvezõbben. Az ipari és az építõipari adatok ugyanis már ismertek voltak, ezekbõl ki lehetett számítani a bõvüléshez való hozzájárulás mértékét. Kiemelte, hogy a GDP-növekedés fõ húzóága továbbra is az ipar, amely számításuk szerint 1 százalékpontot adhatott a növekedéshez, az építõipar 0,5 százalékponttal, a mezõgazdaság 0,5 százalékpont fölötti teljesítménnyel járulhatott hozzá a bõvüléshez. Németh Dávid szerint decemberig valamelyest lassul a GDP-bõvülés üteme. Számításuk szerint 2-2,5 százalék közé mérséklõdhet a növekedés az év utolsó negyedévében, éves szinten pedig 3,3 százalék GDP-növekedés várható, jövõre pedig ez 2-2,5 százalékra lassulhat.

Fazakas Péter, a Buda-Cash Brókerház Zrt. senior elemzõje is meglepõnek nevezte az adatokat, mert úgy vélte, hogy a korábban közzétett külkereskedelmi termékforgalom statisztikák azt valószínûsítik, hogy nem a nettó export járult hozzá jelentõsebb mértékben a növekedéshez, és a kiskereskedelem is inkább a lanyhulás jeleit mutatta. Hozzátette: jövõre 2,3-2,5 százalék körüli ütemre fékezõdik a gazdasági növekedés. A Buda-Cash Brókerház senior elemzõje utalt a Bloomberg felmérésére, amely szerint a legtöbben negyedéves szinten 0,2-0,4 százalék közötti növekedést vártak, míg év/év alapon jellemzõen 2,7 és 3 százalék között szóródtak a várakozások. Megjegyezte: az építõipari statisztikák július-szeptemberre a második negyedévinél gyengébb volumenindexeket mutattak, azonban év/év alapon számottevõ növekedés volt látható.

Gabler Gergely, az Erste Bank vezetõ elemzõje is azt emelte ki, hogy a 3,2 százalékos gazdasági növekedés a harmadik negyedévben kicsit felülmúlta a 3 százalékos becslésüket. Arra hívta fel a figyelmet, hogy lassulás látszik a gazdasági növekedésben, ennek ellenére az éves elõrejelzésükben 3,3 százalékos növekedéssel számolnak 2014-re, erre vonatkozó becslésüket a részletes adatok közlése után vizsgálják felül. Az Erste Bank elemzõje szintén úgy látja, hogy jövõre 2,3 százalék lesz a gazdasági növekedés. A lassulás valószínûleg folytatódni fog jövõre is, részben a kisebb intenzitással lehívott uniós pénzek, részben pedig a jóval magasabb bázis miatt - közölte Gabler Gergely.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!