2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
3,2 százalékkal bõvült a GDPForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-18 12:38:27
Címkék: Bihari hírek, gdp
A harmadik negyedéves adat alaposan túlszárnyalta az elemzõk várakozását. A növekedést az ipar és a mezõgazdaság teljesítménye húzta.

Az elemzõk várakozását túlszárnyalva 3,2 százalékkal nõtt Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az idei harmadik negyedévben az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva - közölte elsõ gyorsbecslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 3,1 százalékos volt a GDP éves összevetésû bõvülése, míg az elõzõ negyedévhez képest 0,5 százalékos volt a gazdasági növekedés, a korábbi 0,8 illetve 0,9 százalékot követõen.

A KSH értékelése szerint a növekedést alapvetõen az ipar és a mezõgazdaság nemzetgazdasági ágak teljesítményének növekedése okozta. Pozsonyi Pál, a KSH fõosztályvezetõje az adatok ismertetésekor elmondta, hogy a mezõgazdaság jobb teljesítményt nyújt a vártnál idén, és jelentõs növekedést mutat az ipar és az építõipar is. Az elõzõ negyedévhez képest - amikor 3,9 százalékos növekedést mértek - némi lassulás következett be, amiben szerepet játszhatott az autóipar augusztusi lassulása, és a német gazdaság teljesítményének lanyhulása is - tette hozzá.

Az idén az elsõ negyedévben a nyers adatok szerint 3,7 százalékkal, a másodikban nyolcéves rekordot mutatva, 3,9 százalékkal emelkedett a GDP az elõzõ év azonos idõszakához képest, a harmadik negyedévben sorozatban már hatodik negyedéve mutatott éves összevetésû növekedést. Tavaly a harmadik negyedévben 2,1 százalékkal bõvült Magyarország bruttó hazai terméke a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint, a nyers mutató 2,2 százalék volt.

A harmadik negyedéves részletes adatokat december 3-án teszi közzé a KSH, amely megjegyzi, hogy a pénteken közölt gyorsbecslés korlátozott információs bázisra épül, ezért a végleges adatok eltérhetnek az elõzetes számoktól.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!