2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Egyre népszerûbb a gyed extraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-18 13:51:20
Eddig azok az anyukák éltek a lehetõséggel, akik még nem tudták, hogy majd korábban visszamehetnek, lassan pedig megérkezik az a generáció is, amelynél már az intézkedés hatályba lépése után születtek a gyerekek - mondta a Ma reggelben a nõk munkaerõ-piaci helyzetének javításáért felelõs volt miniszteri biztos.

Sikeres a gyed extra, az intézkedés hatására ugyanis szeptemberben már csaknem 15 ezer édesanya dolgozott gyed vagy gyes mellett - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca felidézte: január 1-je óta a kisgyermekes édesanyáknak már nem kell lemondaniuk az anyasági juttatásokról, ha a gyermeknevelés mellett dolgozni is szeretnének. (Korábban a gyed alatt egyáltalán nem tudtak munkát vállalni a nõk, a gyes mellett pedig csupán heti 30 óránál kevesebbet.)

A részletekrõl a nõk munkaerõ-piaci helyzetének javításáért felelõs volt miniszteri biztos a keddi Ma reggelben elmondta, a gyed extrát azok az anyukák vehetik igénybe, akiknek a gyereke elmúlt egyéves, és 9 hónap alatt 9 ezer ilyen szülõ jelent meg így a munkaerõ-piacon a több mint 55 ezer érintettbõl. A gyed extra másik közvetlen hatása, hogy most már a gyes mellett is 30 óránál is többet vállalhat az anyuka, 6 ezren vannak ilyenek, így lesz a végeredmény 15 ezer.

A másik intézkedés – utalt rá Szalai Piroska - a munkahelyvédelmi akció, amelynek egyik lába, hogy a gyedrõl, gyesrõl visszatérõ vagy ezek mellett munkát vállalók után a munkáltatónak 100 ezer forintig két éven keresztül nem, a harmadik évben pedig csak felényi járulékot kell fizetnie. (Nagycsaládos anyuka esetében mindez 3, illetve 5 évig elhúzódik.) Már most kimutatható, hogy az akció keretében több mint 40 ezer szülõ után vettek igénybe így kedvezményeket a munkáltatók, ami szeptemberben harmadával volt több, mint tavaly ilyenkor.

A szakember szerint ezek az intézkedések nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az idei harmadik negyedévben újabb csúcsot ért el a 15-64 év közötti nõk foglalkoztatása, és így már 1,9 millióan dolgoztak közülük. Ráadásul – tette hozzá Szalai - ez a szám minden bizonnyal emelkedni is fog, mert eddig azok az anyukák éltek a lehetõséggel, akik annak idején még nem tudták, hogy majd korábban visszamehetnek, most pedig lassan megérkezik az a generáció is, amelynek körében már az intézkedés hatályba lépése után születtek meg a gyerekek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!