2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Elemzõ: hosszú távon mindenki nyer a forintosítássalForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-18 14:10:08
Hosszú távon mindenki, az adósok, a bankok és az állam is nyer a devizahitelek kivezetésével - ezt mondta a Híradónak nyilatkozó elemzõ. Balatoni András szerint az elszámoltatás után 200 milliárd forintnál is több pénz marad a családok zsebében, ami akár egy százalékkal is megnövelheti a fogyasztást. A bankszövetség pedig azt várja, hogy a devizahitelek kivezetésével egy új korszak kezdõdik, amelyben a bankok majd aktívan hiteleznek.

Nagyjából 1000 milliárd forint kerül vissza a családokhoz a bankok elszámoltatása után, így mintegy 25 százalékkal csökkenhet a devizahitelesek tõketartozása és 25-30 százalékkal a havi törlesztõrészletük. A csökkentett tartozást forintosítják majd, amivel megszûnik a legnagyobb terhet képviselõ árfolyamkockázat és hosszú távon kiszámíthatóvá válnak a havi hitelköltségek. Ez a devizahiteles ügyek rendezésének rövid mérlege az adósok szemszögébõl.

Jó hatása lesz a devizaügyek rendezésének az egész magyar gazdaságra - ezt mondta a Híradónak az ING Bank makrogazdasági elemzõje, Balatoni András. Azt várja, hogy az elszámoltatás után mérhetõen nõ majd a családok fogyasztása. „Hosszú távon, úgy gondolom, mindenki nyer azzal, hogy a devizahiteleket kivezetik Magyarországról, mind az állam, mind a háztartások, mind a bankok” – mondta Balatoni András.

„A háztartások jövedelme ugyanis több mint 200 milliárd forinttal nõhet jövõre annak következtében, hogy akik már lezárták a devizahitelüket, egy nagy összegû, egyszeri pénzbeli juttatást kaphatnak a bankoktól, akiknek pedig van hitelük, azoknak jelentõsen csökkenhet a törlesztõrészletük. Ez azt jelenti, hogy érdemben nõ az a pénz, ami az emberek zsebében marad, és ez valószínûleg 1 százalékkal fogja növelni a fogyasztást” – magyarázta el a szakértõ.

Az elemzõ szerint fontos, hogy a Magyar Nemzeti Bank fedezi a forintosítás devizaigényét, mert így stabil maradhat a forint árfolyama. Balatoni András azt mondta: rövid távon ugyan visszavetheti a hitelezést a bankokra háruló 1000 milliárdos teher, hosszú távon azonban a bankszektor is jól járhat.

A Magyar Bankszövetség is optimista. A szervezet fõtitkára a Ma reggelben arról beszélt, hogy a jövõ év szeptember-októberére lezárulhat az elszámolás és a forintosítás is. A bankszektor pedig terheitõl megszabadulva ismét a hagyományos tevékenységeire tud koncentrálni.

„Amikor ez lezárul, utána egy új korszak kezdõdik, hiszen az új játékszabályok alapján fogja a bankszektor ismét elindítani a hitelezést. És nagyon bízom benne, hogy a következõ évnek a negyedik negyedéve már arról fog szólni, hogy a magyar gazdaság fejlõdése javára a bankszektor ismét aktívan hitelez”- hangoztatta Kovács Levente.

Addig is a bankszövetség minden bankot arra kért, hogy a jegybankkal szoros együttmûködésben alkalmazza az elszámolási módszertant. Jelezte, minden adóst tértivevényes levélben értesítenek a rá vonatkozó részletekrõl, és az egész folyamatot az automatizmus és ügyfélbarátság jellemzi majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!