2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Nagy változás jön a magyar boltokban decembertõlForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-19 08:15:20
Más élelmiszercímkékkel fogunk találkozni a boltokban ez év decemberétõl: pontos információkat kaphatunk majd a termékek allergén-tartalmáról, és elvileg eltûnnek a túlságosan apró betûk is. De lesz olyan bolt is, ahol a hentespultban kézzel írják majd rá az információkat a párizsira.

December 13-án lép hatályba az élelmiszerek címkézését szabályozó új rendelet, melynek célja többek között az, hogy az allergiások, vagy az étel-intoleranciával rendelkezõk teljes körû tájékoztatást kapjanak az allergén anyagokról. Ez elvileg nem jelent majd gondot azoknál az áruknál, amiket elõrecsomagolva, címkézve emelünk le a polcokról. Érdekesebb a helyzet abban az esetben, ha párizsit szeleteltetünk a hentes pultnál, vagy kimért kõrözöttet vennénk.

Az elõre nem csomagolt élelmiszereknél is érvényes lesz ugyanis a szabályozás, tehát amikor a szemünk elõtt csomagolják az élelmiszert, akkor is kell tájékoztatást kapnunk az allergénekrõl:
A fogyasztót tájékoztatni kell arról, hogy hogyan kaphat információt az allergénekrõl a vásárlást megelõzõen
Kérésre szóban tájékoztatást kell kapnia
A leírást meg kell mutatni a vevõnek, ha kéri
Nem számolható fel plusz költség a fogyasztónak ezért

Vannak olyan mérlegek, amelyek a vonalkód és az ár mellett az összetevõk listáját is rá tudják nyomtatni a címkékre. Információk szerint a szakemberek már megkezdték a szükséges adatok betáplálását a mérlegekbe annak érdekében, hogy decembertõl már az elõre nem csomagolt termékek esetében is tisztában lehessünk az allergén-tartalommal. Így tehát a címkematrica a vonalkód és az ár mellett már az allergiát, érzékenységet kiváltó összetevõket is mutatja.

Ahol viszont nincs digitális mérleg, a hentespultban kézzel kell ráírni a csomagolásra a kért adatokat.
És mik azok, amikre számíthatunk a csomagoláson, mi minden lehet allergén?
Glutént tartalmazó gabonafélék (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái) és a belõlük készült termékek
Rákfélék és a belõlük készült termékek
Tojás és a belõle készült termékek
Hal és a belõle készült termékek
Földimogyoró és a belõle készült termékek
Szójabab és a belõle készült termékek
Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt)
Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió
Zeller és a belõle készült termékek
Mustár és a belõle készült termékek
Szezámmag és a belõle készült termékek
Kén-dioxid és bizonyos szulfitok
Csillagfürt és a belõle készült termékek
Puhatestûek és a belõlük készült termékek

A rendeletben egy példát is láthatunk a jelölésre:


Rengeteg a veszélyes termék

Ha valakinek nem kell szembenéznie hasonló allergiás, érzékenységi problémákkal, nem is gondolja, mennyi mindenre kell figyelni. Szinte az összes készterméket meg kell vizsgálni, mert néha azokban az árukban is allergénekre bukkanhatunk, amik esetében nem is sejtenénk efféle kockázatot. De akár a darált hús, vagy az instant kávé is tartalmazhat glutént, ami az érintettek szervezetébe jutva akár le is nullázhatja az egész diétát, feleslegessé téve a további erõfeszítéseket.

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint eddig a leginkább veszélyes termékek például az édes- illetve sütõipari termékek voltak, ahol a tej, így a laktóz vagy a kazein mint allergén feltüntetése sok esetben hiányzott. De például arra sem árt figyelni, hogy az elõkészített ételek, szószok és mártások tartalmazhatnak mustárt. Az is gyakori hiba a felmérések szerint, hogy az édességeken nincs feltüntetve a glutén, vagy a mogyoró tartalom. De sokkal veszélyesebb például, ha olyan fordul elõ (mint ahogy az nem egyszer megtörtént), hogy a laktózmentesként árult tej mégis tartalmazott laktózt. A vizsgálatok során

2011 és 2013 között legtöbb esetben a megengedettnél magasabb gluténtartalom nem jelölésével volt probléma.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!