2023. február 2. Csütörtök, Karolina, Aida.
 
A közfelháborodás napja – Demonstrációk vidéki nagyvárosokban és külföldönForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-19 08:32:30
A korrupció és a kormány politikája ellen tüntettek hétfõ este Budapesten, a Kossuth Lajos téren, ahol a felszólalók összefogásra, szervezõdésre és új politikai rendszer létrehozására szólítottak fel. A Facebookon szervezett, A közfelháborodás napja elnevezésû rendezvénnyel egy idõben több magyarországi és külföldi városban is hasonló demonstrációkat tartottak.

Békéscsabán, a Városháza elõtti téren 100-120 ember tiltakozott, az „Orbán takarodj!”, „Többen leszünk!”, „Demokráciát!” és „Nem hagyjuk!” jelszavakat skandálva. A felszólalók kifogásolták az adótörvényeket, a magánnyugdíj-pénztári vagyon „lenyúlását”, a „földmutyit” és a devizahitelek piaci árfolyamú forintosítását.

Nyíregyházán mintegy ötszáz ember gyûlt össze a Kossuth téren. A szervezõ Szolidaritás által felállított ledfalnál gyülekezõk transzparenseket emeltek a magasba, amelyeken “Demokráciát”, “Csökkenõ bérek, emelkedõ árak=Fidesz”, “Delete Viktor” szövegek voltak olvashatók. Felszólalt Helmeczy László, az Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemelkedéséért Egyesület elnöke, megyei közgyûlési képviselõ, valamint Aranyos Gábor, az MSZP városi elnökségi tagja is.


A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevõi Nyíregyházán, a Kossuth téren 2014. november 17-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Szolnokon mintegy 300 ember elõtt a szónokok visszatérõen ostorozták az oktatáspolitikát. Mint megfogalmazták, a gimnáziumok számának csökkentésével tanárok veszíthetik el az állásukat, és gyermekeik számára az új pályamodell a közmunka vagy a segédmunka lesz. Szakmát tanulni, nyilvánvalóan nem rossz dolog, de ebbõl meg is kellene élni, és Magyarországon a szakmának nincs becsülete, virágzik a feketemunka – hangzott el a Tiszai hajósok terén tartott rendezvényen.


A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevõi Szolnokon, a Tiszai hajósok terén 2014. november 17-én. MTI Fotó: Bugány János

Dunaújvárosban mintegy kétszáz tüntetõ gyûlt össze a fõiskola elõtti téren. Varga Éva fõszervezõ hangsúlyozta: itt az ideje, hogy az emberek békésen, egymást segítve kiálljanak az igazukért és megvédjék magukat, illetve a hazát a hazugoktól és a korrupciótól. Kijelentette, hogy kormányváltást szeretnének, a 2010 elõtti alkotmány visszaállítását, valamint szakértõkbõl álló kormány felállítását.

Takács Gergely, a gyõri városháza elõtt tartott megmozdulás szervezõje arról beszélt 300-350 fõs hallgatósága elõtt, hogy ami az országban az elmúlt négy és fél évben történt, az “nekünk nem kell”, legyen szó akár a politikusok aránytalan vagyoni gyarapodásáról, a magánnyugdíj-pénztárakban lévõ összegek “köddé válásáról” vagy a szociális juttatások visszavágásáról.

A rendõrség tájékoztatása szerint Mosonmagyaróváron mintegy negyvenen, Sopronban körülbelül 250-en demonstráltak hétfõ este.

A szegedi Klauzál tér felét megtöltötték A közfelháborodás napjaként meghirdetett tüntetés résztvevõi. A demonstráció szónokai a kormány távozását, az oktatásban tapasztalható központosító törekvések és a forráskivonás leállítását, a szociális ágazatban dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülését követelték.


A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevõi Szegeden, a Klauzál téren 2014. november 17-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Nagykanizsa központjában 200-300 ember gyûlt össze. A résztvevõk a budapesti demonstrációt követték nyomon egy kivetítõn. Néhányan molinót feszítettek ki “Nem adom fel!” és “Elég volt!” feliratokkal. Az Erzsébet téren megjelent több korábbi és jelenlegi ellenzéki vagy független önkormányzati képviselõ, illetve az MSZP, az Együtt és a DK helyi politikusai.


A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevõi Nagykanizsán, az Erzsébet téren 2014. november 17-én. MTI Fotó: Varga György

Tiszta kezeket és korrupciómentes országot sürgettek a debreceni városháza elõtt mintegy száz demonstráló. A városháza elõtti tüntetéssel egy idõben, attól néhány száz méterre mintegy százötvenen tüntettek a Kossuth szobornál a devizahitelesek érdekében.


A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevõi transzparensekkel a debreceni régi városháza elõtt 2014. november 17-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Miskolcon mintegy háromszázan demonstráltak a kormány intézkedései, a szabadság korlátozása, az adók emelése ellen a Hõsök terén. A demonstrálók szerint a kormány az elmúlt négy évben semmi mást nem tett, mint, hogy a népet “sanyargatta”.


A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevõi Miskolcon, a Hõsök téren 2014. november 17-én. MTI Fotó: Vajda János

“Legyen vége a hazugságnak, legyen vége a korrupciónak és legyen vége ennek a pártnak” – mondta az esztergomi Fidesz-irodánál tüntetõ mintegy 150 ember elõtt Sáska János. A helyi piac egykori üzemeltetõje szerint az ország jelenleg Keletre tart, olyan irányba, ahol lassan nem lehet demokráciáról beszélni.

Salgótarjánban mintegy háromszázan tüntettek az internetadó, az állami korrupció, a túladóztatás és a jelenlegi külpolitika ellen a város fõterén. Sorra fütyülték ki a felsorolt különadókat. A tömegben mindössze két tábla látszott “Salgótarján sem kér a korrupt maffiakormányból!” és “Ne csalj, ne lopj, ne hazudj, mert a kormány nem tûri a konkurenciát!” feliratokkal.


A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevõi Salgótarjánban, a Fõ téren 2014. november 17-én. MTI Fotó: Komka Péter

A Tiszta Eger elnevezésû korrupcióellenes csoport felhívására mintegy háromszázan gyûltek össze a Dobó téren. Az egyik szervezõ, Csarnó Ákos úgy fogalmazott, az “intézményesített állami korrupció” nélkül sokkal jobb helyzetben lennek az emberek. A beszédek után a tüntetõk átvonultak a NAV egri székháza elé, ahol a szervezõk összegyûjtötték a NAV-nak szánt, söralátétekre írt üzeneteket, hogy azokat eljuttassák az adóhatóságnak.

Több mint háromszázan tüntettek Szombathelyen a városháza elõtt demokráciát, korrupciómentes közéletet, sajtószabadságot és jobb megélhetést követelve. A szervezõk többször is hangsúlyozták a rendezvény civil jellegét; a résztvevõk egyaránt kifütyülték, amikor az elmúlt évtizedek kormánypárti és ellenzéki politikusainak nevét említették a szónokok.

A változás Veszprémben kezdõdik el – jelentette ki a veszprémi Szabadság téren a kormány politikája és a korrupció ellen összegyûlt mintegy ötszáz tüntetõ elõtt Kész Zoltán. A Polgári Platform civil szervezet vezetõje azt mondta: állítsanak fel egy független ügyészséget, amely kivizsgálja a korrupciós ügyeket, legyen vége a kettõs beszéd és kettõs mérce politikájának, szüntessék meg az iskolák központosítását és hozzák nyilvánosságra a paksi szerzõdést.


A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevõi Veszprémben, a Szabadság téren 2014. november 17-én. MTI Fotó: Nagy Lajos

Pécsen mintegy ezren, Komlón kétszázan demonstráltak demokráciát, jogállamot, szabad sajtót, a korrupció felszámolását, valamint Orbán Viktor és kormánya távozását követelve. A baranyai megyeszékhely fõterén felszólalók nagy eredménynek nevezték, hogy az elmúlt hetek tiltakozásai révén sikerült elérni az internetadó tervének elvetését, ugyanakkor úgy látják: a kormány az információszabadság és más jogok folyamatos korlátozására törekszik.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivõje a gimnáziumi férõhelyek számának csökkentése ellen érvelt, Böszörményi István szobrászmûvész korrupciógyanúsnak nevezte a Pécsen a napokban felavatott Weöres-szobor állításának körülményeit, Nagy Bandó András humorista, író pedig azt mondta: olyan országot szeretne, ahol mindenki értékes és jól érzi magát. Berlinben, a magyar nagykövetség épülete elõtt tartott demonstráción az egyik szervezõ, Venesz Roland szerint százan vettek részt. Többen táblákat tartottak a magasba, amelyeken a többi közt a “Sajtószabadságot!” és a “Le Orbánisztánnal!” felirat volt olvasható német nyelven. A tüntetõk azért gyûltek össze, hogy kifejezzék szolidaritásukat a Magyarországon demonstráló “ezrekkel, tízezrekkel”, akikben “a felháborodás elérte azt a szintet, hogy úgy érezték, az utcára kell menniük elmondani a véleményüket” – emelte ki Venesz Roland a demonstráción elmondott beszédében. Hozzátette: “másik célunk, hogy a minket befogadó Németországnak segítsünk reális képet kapni az Orbán-rezsimrõl”.


A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevõi Pécsen, a Széchenyi téren 2014. november 17-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

Brüsszelben mintegy ötvenen vettek részt a “Stop ORBAN” címmel meghirdetett eseményen; az egyik közösségi oldalon körülbelül hatvanan jelezték elõre részvételi szándékukat. A XIX. századi belga miniszterelnökrõl, a belga Liberális Párt alapítójáról, Walthere Frere-Orbanról elnevezett térre meghirdetett tiltakozás szervezõje, Ható Eszter Nóra arról beszélt, hogy Magyarországnak is egy hozzá hasonló liberális szellemiségû, az oktatást az egyháztól elválasztó “Orbánra” volna szüksége.


A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevõi a magyar nagykövetség épülete elõtt 2014. november 17-én. MTI Fotó: Bócsi Krisztián

Tüntetést tartottak Londonban is a magyar kormány politikája, a korrupció és az internetadó ellen. A Facebook közösségi portálon szervezett megmozdulás a brit fõváros központjában lévõ Trafalgar téren, a Nemzeti Galéria épülete elõtt volt.

A rendezvényen felolvasott tiltakozó nyilatkozat szerint a demonstrálók nemet mondanak a túladóztatásra, az internetadóra, az “esztelen stadionépítésekre” és a jelenlegi magyar külpolitikára, igent mondanak ugyanakkor Európára, az átláthatóságra, a felelõs kormányzásra és az oktatásra.

A tüntetõk által magasba tartott transzparenseken a “Mi nem bûnözõknek adózunk”, “Tolmácsot kér? Magyarország fordít!” feliratok voltak olvashatók.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!