2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Adócsomag: így látja az ellenzékForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-19 08:37:35
Az MSZP elnöke szerint "az orbáni csomag" az elszegényedés évét hozza 2015-ben. A Magyar Liberális Párt értékelése szerint a jövõ évi adótörvények az unortodox gazdaságpolitika sikertelenségérõl szólnak, a PM pedig úgy látja, az adócsomag "a korábban bejelentett, Varga Mihály-féle, 1700 milliárdos megszorítás" kezdete.

Az MSZP elnök-frakcióvezetõje szerint az orbáni csomag az elszegényedés évét hozza 2015-ben, a jövõ évi adótörvényekkel és a költségvetéssel közel ötmillióra nõhet a létminimum körül élõk száma Magyarországon. Tóbiás József sajtótájékoztatón - amelyen jelen volt az MSZP-frakció szinte összes tagja - közölte, a költségvetés és az adótörvények 2015-ben nem ötmillió dolgozó ember, hanem ötmillió létminimum körül élõ ember jövedelemviszonyait határozzák meg.

Értékelése szerint a társadalom az elmúlt hónapokban folyamatosan jelezte a kormánynak, hogy mindaddig, amíg nem tisztázza egy közhivatal vezetõjének korrupcióban való érintettségét, nincs erkölcsi alapja ilyen brutális adótörvény elfogadásához. Az ellenzéki politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy 2015-ben az élelmiszerek adója brutálisan emelkedik, hogy a társadalom döntõ többségének szappan- és higéniaadót kell fizetnie, és kifogásolta, hogy az áfakulcs nem csökken. Mint mondta, a cafeteria ügyében meghátrált a kormány, de úgy, hogy annak terheit megemeli.

Tóbiás József szerint a kormány képtelen visszaszorítani a korrupciót, ennek eléréséhez azonban mégsem azt az utat választotta, hogy kevesebb adót vet ki, hanem azt, hogy többet, és ezáltal teremt több lehetõséget saját rendszerének.

Szóvá tette a reklámadó felsõ kulcsának emelését, amit az RTL Klubra kivetett büntetõadónak nevezett. Megjegyezte, hogy tulajdonképpen örülhetnének, hogy a kormány nem az adóhivatalt és a rendõrséget küldi ki, mint ahogy tette ezt a civilekkel. Hangsúlyozta, az MSZP feladata alternatíva építése és az orbáni totális állam lebontása, ez pedig most vasárnap kezdõdhet meg az újpesti idõközi országgyûlési választáson.

Az MSZP elnöke egy újabb, a kormány saját magának gyártott üzleteként értékelte azt az indítványt, amely szerint a dohánytermék-kiskereskedõ csak meghatározott - állami, vagy koncessziós szerzõdéssel feljogosított - dohány-kiskereskedelmi ellátó társaságtól vásárolhat dohányterméket a jövõben.

A hétfõi tüntetésekrõl egy másik kérdésre közölte, az MSZP részt vesz minden békés demonstráción, amely a nép által megfogalmazott kritikát jelzi. Minket házszabállyal ellehetetleníthetnek, de a népet nem lehet ellehetetleníteni - fogalmazott. Tóbiás József azt mondta, elítélnek minden olyat, amely túllép a demokratikus demonstráció keretein, de hétfõn ilyen nem történt.

Bejelentette azt is, hogy két képviselõtársa, Heringes Anita és Bangóné Borbély Ildikó felkeresi Kövér László házelnököt, aki hétfõn kivitette az ülésterembõl az emberek kérésére az MSZP által bevitt magyar nemzeti és uniós lobogót. Mint mondta, a zászlókat a házelnök rekvirálta, pedig azok az MSZP tulajdonát képezik.Az említett képviselõk a sajtótájékoztató után felkeresték a házelnök irodáját, ahol Kövér László munkatársa közölte velük, hogy az Országgyûlés elnökének programja van, nem tudja fogadni õket, és kérte, hogy kint várakozzanak.

Bangóné Borbély Ildikó újságíróknak azt mondta, nem fogják abbahagyni ezt az akciót, minden egyes ülésen behozzák a terembe az uniós és a magyar zászlót is. Heringes Anita közölte, hogy nincs olyan házszabályi rendelkezés, amely alapján a házelnök megtarthatná a zászlókat. Bangóné Borbély Ildikó szerint Kövér László bûncselekményt követett el azzal, hogy nem adta vissza a zászlókat.

PM: az adócsomag az 1700 milliárdos megszorítás kezdete

A Párbeszéd Magyarországért szerint a kedden elfogadott jövõ évi adócsomag a korábban bejelentett, Varga Mihály-féle, 1700 milliárdos megszorítás kezdete. Errõl Szabó Tímea független képviselõ beszélt sajtótájékoztatóján. A PM társelnöke azt mondta, nem lehet olyan gazdaságpolitikát folytatni, amelynek során egyre több adót vezetnek be.

Az ellenzéki politikus felszólította a kormányt, hogy ehelyett olyan gazdaságpolitikát válasszon, amelynek nyomán megerõsödik a forint és mûködõ tõke áramlik be. Egyúttal azt kérte, hogy állítsák meg az elszegényedést és gondolkozzanak el a többkulcsos adórendszer visszaállításán.

Együtt: a kormányzat gazdaságpolitikája versenytorzító és tõkeellenes

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja szerint a jövõ évi adótörvények is azt mutatják, hogy a kormányzat gazdaságpolitikája versenytorzító és külfölditõke-ellenes, a kabinet a haverokat akarja helyzetbe hozni. Ezt Pápa Levente, az ellenzéki párt gazdaságpolitikusa mondta az MTI-nek.

Kettõs mércének nevezte, hogy míg a személyi jövedelemadó esetében a kabinet nem tartja igazságosnak a több kulcsot, addig támogatja, hogy a szektorális adók sávosak legyenek, és a nagyobb bevételû cégek magasabb kulccsal adózzanak.

Az Együtt 13 új adót számolt össze, amelyek közül különösen igazságtalannak és versenytorzítónak tartják a dohánypiacot és a kiskereskedelmi szektort sújtó adókat - közölte Pápa Levente.

A politikus szerint az új adókból befolyó, várhatóan több száz milliárd forintot az állam nem a devizahitelesek megsegítésére, munkanélküli segélyre vagy családpolitikára fogja költeni, hanem luxusberuházásokra, állami propagandára és a haverok cégeire, intézményeire.

DK: jövõre az adóterhek nõnek, a családok szegényednek

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a kedden elfogadott jövõ évi adócsomag miatt nõni fognak az adóterhek és szegényedni a családok. Varju László, a DK színeiben politizáló független képviselõ azt is bejelentette, hogy az Eiffel Palace megvásárlása miatt feljelenti Matolcsy Györgyöt, az MNB elnökét.

A képviselõ a változtatások egyetlen örömhírének nevezte, hogy ma jobban élünk, mint jövõre. Megjegyezte, hogy a kormány továbbra is fenntartja a világrekorder 27 százalékos áfát, amit megfejeltek az élelmiszerfelügyeleti díjjal. Varju László úgy számolt, hogy így viszont 33 százalékos adóteher sújtja majd az élelmiszereket. Felsorolását folytatva közölte, hogy emelkedni fog az alkohol-, a dohány- és a reklámadó mértéke is, miközben megmarad a bank- és a telekommunikációs adó.

Kitért arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank az indokoltnál sokkal drágábban vette meg az Eiffel Palace épületét, ezért hûtlen kezelés miatt a legfõbb ügyészhez fordul és feljelenti Matolcsy György jegybankelnököt. Hozzátette, hogy az MNB az üzletet egy offshore céggel bonyolította le. Hangsúlyozta, véleményük szerint az adóemelések helyett az MNB nyereségét nem ingatlanvásárlásokra vagy alapítványokra kellene költeni, hanem be kellene fizetni az államkasszába.

Fodor: Az adócsomag az unortodox gazdaságpolitika sikertelenségérõl szól

A Magyar Liberális Párt értékelése szerint a kedden elfogadott jövõ évi adótörvények az unortodox gazdaságpolitika sikertelenségérõl szólnak. A párt elnöke, Fodor Gábor azt mondta, hogy a kormánypárti kijelentésekkel ellentétben nem adócsökkentés, hanem folyamatos adóemelés zajlik, és a vállalati szektorra kivetett adók elõbb-utóbb a lakosságot terhelik majd.

Bodnár Zoltán, a párt gazdaságpolitikai fõtanácsadója azt mondta, a mostani csomagnak több olyan eleme is van - például az élelmiszer-felügyeleti díj megemelése vagy a dohánytermékekre kirótt egészségügyi hozzájárulás -, amelynek az a célja, hogy bizonyos szereplõket kiszorítsanak a magyar piacról.

A politikus a devizahitelek forintosításáról szóló javaslatra áttérve bírálta, hogy a hírek szerint az MNB az átváltáson legalább százmilliárd forint nyereségre tesz szert, és súlyosan alkotmánysértõnek nevezte a kötelezõ forintosítást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!