2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Egy felmérés szerint a fiatalok a gazdasági válság legnagyobb veszteseiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-19 09:37:36
Az európai országokban élõ 15-24 éves korosztály rendkívül pesszimista a jövõt illetõen, a megkérdezettek kevesebb mint egyharmada bízik abban, hogy jobban fog élni, mint a szülei – derül ki az Intrum Justitia legutóbbi fogyasztói fizetési hajlandóságot vizsgáló felmérésébõl.

A kutatásban több mint 21 ezer fogyasztó vett részt 21 európai országban.

A követeléskezelõ cég a kutatás eredményét ismertetõ összefoglalóban emlékeztetett arra, hogy a hivatalos európai adatok szerint csaknem 5 millió 25 év alatti munkanélküli volt 2014 harmadik negyedévében, arányuk több mint kétszer akkora, mint a teljes európai népességen belül. A fiatalok a déli országokban boldogulnak a legnehezebben; Spanyolországban és Görögországban a 25 év alattiak több mint fele munkanélküli.

A rossz gazdasági körülmények miatt a külföldre költözést kilátásba helyezõk aránya különösen magas, 53 százalékos Görögországban, ezt követi 45 százalékkal Spanyolország, 43 százalékkal Lengyelország és 42 százalékkal Magyarország.

A fiatalok szerint a jövõben várható pénzügyi helyzetük rosszabb lesz, mint a szüleiké. Tízbõl három európai fiatalnak saját bevallása szerint nincs elég pénze ahhoz, hogy a számára megfelelõ életszínvonalat elérje. A legnehezebb helyzetben az észtek, az írek és a franciák érzik magukat. Minden negyedik európai fiatal pénz nélkül marad a számlák befizetése után.
Az általános fizetési hajlandóság tovább romlott Magyarországon is, amely Görögország után második legrosszabb fizetési morállal rendelkezõ ország a régióban. A fiatalok helyzete halmozottan problémás.

Bár a magyarok túlnyomó része fontosnak tartja a számlák befizetését és ezt lehetõség szerint idõben meg is teszi, a lakosság 40 százalékának nehézséget okoz a befizetés. A nemfizetés elsõdleges oka a munkanélküliség, illetve a hitelekhez kapcsolódó pénzügyi problémák.

A kutatást online önkitöltõs kérdõív segítségével folytatták le. A potenciális válaszadók személyre szabott e-mailes meghívást kaptak. A felmérés célcsoportjai azok voltak, akik legalább 15 évesek, és fõként vagy részben felelõsek saját maguk vagy háztartásuk pénzügyeinek kezeléséért. Országonkénti kvótákat határozták meg nem, életkor és régió alapján, hogy mindenhol országos reprezentatív mintát kapjanak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!