2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Új vasúti menetrend: sûrûbb vonatközlekedésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-19 09:51:57
Rövidebb menetidõ, új, közvetlen összeköttetések és sûrûbb vonatközlekedés jellemzi a 2014. december 14-tõl életbe lépõ vasúti menetrendet - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a MÁV-Start.

Vonzó és versenyképes utazási lehetõséget kínál az új vasúti menetrend

Rövidebb menetidõ, új, közvetlen összeköttetések és sûrûbb vonatközlekedés jellemzi a 2014. december 14-tõl életbe lépõ vasúti menetrendet. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai támogatásával kialakított menetrendi fejlesztéseknek köszönhetõen a vonatközlekedés az elõvárosi, a belföldi távolsági és a nemzetközi forgalomban utazók számára is egyre versenyképesebb, vonzó alternatívát jelent. A könnyebb tájékozódást az elõvárosi vonalakon tavaly bevezetett viszonylatszámozás kiterjesztése segíti. A jövõ évben még több, korszerû, kényelmes elõvárosi motorvonat áll forgalomba.

Egyszerû és átlátható tájékoztatást nyújt a viszonylatszámozás

Megkönnyíti a vonalhálózat átláthatóságát, az utasok tájékozódását a budapesti agglomerációs vonalak viszonylatszámozásának kiterjesztése. Az új vasúti menetrendben a legfeljebb négy karakterbõl álló betû- és számsorok még több járatnál mutatják, hogy az adott vonat merre és milyen megállási renddel közlekedik. A betûk a vonatnemre utalnak, azaz például S jelzi a személyvonatot, G a gyorsított személyvonatot, míg a zónázók a Z megjelölést kapták. A számok pedig a városi közlekedésben megszokott viszonylatokhoz hasonlóan az útvonalat azonosítják. A jelölés a több vasútvonalat is érintõ budapesti átlós járatok miatt esetenként eltér a korábbi vasútvonal számoktól.

Folytatódik a vasút korszerûsítése

2015 végéig mind a negyvenkét új beszerzésû FLIRT-motorvonat forgalomba áll a fõvárosi agglomerációs vonalakon, valóban kényelmes utazást garantálva. Megszépül több vasútállomás, és folytatódnak a vonalátépítések is.

Új viszonylat a budai agglomeráció és Dél-Pest között

Tovább bõvül a menetrendi kínálat Budapest elõvárosában. A tavaly bevezetett és gyorsan népszerûvé vált, Kõbánya-Kispest–Kelenföld–Székesfehérvár között közlekedõ G43-as gyorsított személyvonat mellett S36-os jelzéssel Kõbánya-Kispest és Tárnok között is átlós viszonylatot alakítottak ki. Kõbánya-Kispest és Kelenföld között az eddigi egy órás követési idõ helyett így már félóránként kínál közvetlen és gyors eljutási lehetõséget a vasúttársaság korszerû motorvonatain. Kõbánya-Kispestrõl vonattal vagy autóbusszal a ferihegyi repülõtér is elérhetõ.

Új, gyorsabb eljutást biztosító diákvonatok a keleti országrész és Budapest között

Elsõsorban a fõvárosban tanulók számára nyújt gyorsabb, kényelmesebb utazást a Sátoraljaújhely és Budapest között pénteken, visszaútban pedig vasárnap, huszonöt perccel rövidebb menetidõvel közlekedõ Hosszú lépés diákvonat, amely Mezõkövesd és a fõváros között nem áll meg. A vasárnapi Hétmérföldes vonat Debrecentõl megállás nélkül halad, így húsz perccel rövidebb menetidõvel jut el Zajtáról Budapestre.

Jelentõsen csökken a menetidõ Bajára és Szekszárdra

A pálya korszerûsítése és a menetrend változása révén Budapest és Baja között általánosságban fél órával csökken a menetidõ. A légkondicionált, alacsonypadlós Desiro motorvonatokból álló expressz vonatok két és fél óra alatt teszik meg a Kelenföld és Baja közti távolságot.

Több InterCity vonat Szeged és Budapest között

December 14-tõl már naponta tizenhat InterCity vonatpár közlekedik a két nagyváros között, országos szinten az egyik legsûrûbb vonatközlekedést nyújtva.

Ütemes menetrend, modern motorvonatok, több és gyorsabb összeköttetés a fõváros és Pécs között

A Budapest–Pécs vasútvonalon az elsõ Dombóvárról induló és az utolsó Dombóvárra érkezõ vonat kivételével, amelyek az elõvárosban csak Érd-felsõn és Kelenföldön állnak meg, változatlanul ütemes rendben, de Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár, valamint Dombóvár–Pécs viszonylatban közlekednek a személyvonatok. Budapest és Dombóvár között kényelmes, modern, légkondicionált vonatok viszik az utasokat.

Egyszerûbbé válik a fõvárosban tanuló pécsi diákok közlekedése, hiszen iskolai idõben péntekenként Budapestrõl Pécsre, vasárnaponként pedig Pécsrõl Budapestre biztosít gyors eljutási lehetõséget a Zsolnay InterCity. A vonat Budapest és Dombóvár között a Rippl-Rónai IC vonattal együtt közlekedik.

Hortobágy EC, Avala EC – az új közvetlen bécsi kapcsolatok

Átszállás nélkül kínálnak közvetlen eljutási lehetõséget a vasúttársaság új járatai a keleti országrész és az osztrák fõváros között. Az étkezõkocsival közlekedõ Hortobágy EuroCity Debrecenbõl, az Avala EC pedig Belgrádból indulva, Kõbánya-Kispesten és Kelenföld állomáson át teremt új eljutási lehetõséget Bécsbe. Mindkét járat az utazók számára optimális idõpontban közlekedik, egyúttal átszállásmentes kapcsolatot nyújt Bécs és Szolnok, Cegléd, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kecskemét, Hajdúszoboszló között. Az új vonatokkal napi 12 vonatpárra bõvül a Budapest és Bécs közötti közvetlen eljutási lehetõség. A vonat indulásához új, kedvezményes ajánlatokat dolgozott ki a MÁV-START Debrecen vagy Kecskemét és Bécs közötti viszonylatban.

Egyre bõvülõ nemzetközi vonatkínálat

Új vasúti összeköttetést biztosít Pozsony, Prága és Berlin érintésével Budapest és Hamburg között a MÁV-START, egyúttal ötven perccel csökken a Zürich és Budapest közti kapcsolatot jelentõ Wiener Walzer EuroNight éjszakai vonat menetideje. Budapest és Szófia közötta Serdika vonatpár teremt összeköttetést, a Citadella EuroCity vonatpár pedig ismét Budapest és Ljubljana között közlekedik. A magyar és a szerb fõváros között biztosít új kapcsolatot az Ivo Andric nemzetközi gyorsvonatpár, amely a nyári szezonban hetente egyszer közvetlen eljutási lehetõséget nyújt Budapest és Thessaloniki között. Nyáron hetente háromszor indulnak vonatok az Adriai-tengerhez, kétszer pedig a Fekete-tengerhez. Split mellett már Rijekát és Várnát is közvetlen vonat köti össze Budapesttel. Kijev és Budapest között a Latorca IC közlekedik, hetente 3-szor Lvov-i kocsival, a korábbi Tisza expressz pótlásaként.

A 2014. december 14-tõl érvényes menetrendrõl részletes tájékoztatás található awww.mav-start.hu honlapon, információ kérhetõ a MÁVDIREKT 06 (40) 49 49 49-es telefonszámán is.

Tasó László közlekedéspolitikáért felelõs államtitkár elmondta: az idén kezdõdött uniós pénzügyi ciklusban minden korábbinál nagyobb fejlesztési lehetõségek nyílnak a vasút számára, a szolgáltatási színvonal így még látványosabban nõhet tovább. A mintegy 1600 milliárd forintnyi összértékû vasúti és városi-elõvárosi nagyprojekteken túl a szakminisztérium egyebek mellett a szûk keresztmetszetek fokozatos felszámolását is támogatni kívánja. A legtöbb fennakadást okozó helyszíneken tervezett beavatkozások további menetrendi fejlesztéseket alapozhatnak meg. A vasútállomások és buszpályaudvarok egymás mellé költöztetésével még jobban összehangolt szolgáltatást kínálhat a hazai közösségi közlekedés.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!