2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Különleges élelmiszereket tiltott be az ÁNTSZForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-19 10:38:23
Megtiltotta számos úgynevezett különleges táplálkozási célú élelmiszer forgalmazását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) - olvasható a szervezet honlapján.

A kifogásolt készítményekben nem engedélyezett vegyületek, negatív listán szereplõ gyógynövények, új élelmiszer összetevõnek minõsülõ anyagok, határértéket meghaladó vitaminok, pszichotróp anyagok találhatóak, melyek egészségre gyakorolt hatása vagy már bizonyított, vagy pedig - engedélyének hiánya miatt - még nem ismert.

A szolgálat közleménye szerint az Európai Unió tagországaiban mûködõ, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszeren (RASFF) érkezett tájékoztatások alapján több különleges táplálkozási célú élelmiszerek kategóriájába tartozó, nagy izomerõ kifejtését elõsegítõ, elsõsorban sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzõknek szánt élelmiszereket vizsgáltak.

A termékek - amelyek pontos elnevezése megtalálható az ÁNTSZ honlapján - nagy része az ellenõrzések idõpontjában már nem volt forgalomban, a forgalmazók raktárkészlettel már nem rendelkeztek. Azokban az esetekben, ahol még megtalálható volt a készítmény, az egészségügyi hatóság megtiltotta a további forgalmazást, megtette a szükséges intézkedéseket.

Mint ahogy jelzi, tekintettel arra, hogy a készítmények akár az interneten keresztül is megrendelhetõek, az Országos Tiszti Fõorvosi Hivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy az élelmiszerek, ezen belül a különleges táplálkozási célú élelmiszerek is kizárólag a jogszabályok által meghatározott összetevõket tartalmazhatják. A honlapon felsorolt készítmények kifogásolt összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét, ezért a hivatal azt kéri, hogy aki vásárolt a készítményekbõl, ne fogyassza el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!