2023. szeptember 24. Vasárnap, Gellért, Mercédesz.
 
A szieszta kályhák veszélyeire figyelmeztet az OKFForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-19 11:38:51
Még mindig népszerûek a gázpalackkal üzemelõ szieszta kályhák, amelyek azonban igen veszélyesek lehetnek; legutóbb kedd hajnalban okozott balesetet egy ilyen készülék, amikor a palackok cseréje közben robbant fel egy fûtéshez használt gázpalack – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság az MTI-vel.

Mint írták, a nevüket egy évtizedekkel ezelõtt használt fûtõkészüléktõl örökölt szieszta kályhákat leginkább idõszakos, kiegészítõ fûtésre használják, fõleg hétvégi házakban, nyaralókban, melléképületekben. Népszerûek, hiszen egyszerûen kezelhetõk, könnyûek, és viszonylag hatékonyak. A gázüzemû hõsugárzó egy normál háztartási propán-bután-gázpalackkal üzemel, az égéshez szükséges oxigént az adott helyiségbõl vonja el, és a keletkezõ égéstermék is oda kerül. Ezért ha nincs megfelelõ levegõ-utánpótlás, a helyiségben az oxigén mennyisége csökken, a szén-monoxid feldúsul, ami mérgezést, sõt halált is okozhat – magyarázták.

Emlékeztettek: a szieszta kályhák miatt idén tizenhárom alkalommal kellett a katasztrófavédelem tûzoltóegységeit hívni. Négy esetben szén-monoxid-mérgezés történt, öt helyen a kályha lobbant lángra, négy készülék pedig felrobbant. A gondot legtöbbször az okozta, hogy az üzemelõ készüléket letakarták, vagy éghetõ anyagot tettek rá. Nem ritka az sem, hogy a kályha hõje meggyújtja a közelben lévõ tárgyakat. Máskor a csatlakoztatott gázpalack szivárog, és a kiáramló gáz gyullad meg.

Kiemelték: a balesetek biztonságos üzemeltetéssel megelõzhetõk. Ennek legfontosabb feltétele, hogy csak engedélyezett típusú, kifogástalan mûszaki állapotú tüzelõ- és fûtõberendezést szabad használni. Nem lehet a szieszta kályhákat “A” és “B” tûzveszélyességi osztályba tartozó övezetben, helyiségben, szabad téren, építményben mûködtetni. A gyártó által adott útmutatóban foglaltakat be kell tartani, a mûködõ készüléket pedig felügyelet alatt, megfelelõen szellõzõ helyen kell tartani. Tilos a szieszta kályhát panelépületben, talajszint alatti helyiségben, fürdõszobában, hálószobában, lakókocsiban vagy lakóautóban használni.

Ha a gáztüzelésû berendezés használatakor gázszivárgás vagy gázszag észlelhetõ, a gázt el kell zárni, a kályhát ki kell kapcsolni, azonnal áramtalanítani kell, a helyiséget el kell hagyni, illetve ki kell szellõztetni. A gázpalackot mindig jól szellõzõ helyen, tûztõl, szikrától vagy hõforrástól távol kell csatlakoztatni a készülékhez, és a cserét is ilyen helyen kell végezni. Palackcsere alkalmával a nyomáscsökkentõben lévõ tömítést is újra kell cserélni, és szappanos vízzel, vagy más habosodó anyaggal kell ellenõrizni, hogy nincs-e szivárgás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!