2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Jól jött ez az idõ a gazdálkodóknakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-20 09:53:08
Debrecen Az elmaradt betakarítási és az aktuális talajmûvelési feladatok elvégzésének is kedvez. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Továbbra is száraz, csendes, az idõnkénti pára és ködfoltok mellett jobbára napos, õszi idõ és az átlagosnál jóval magasabb hõmérséklet jellemezte Kelet-Magyarország idõjárását.
Így is 4-5 fokkal több

Míg Európa nyugati részein ciklonok sorozata tette változékonnyá az idõjárást néhol özönvízszerû csapadékkal, addig hazánkban leszálló légáramlások hatására folytatódott az enyhe és jobbára derült idõ, csapadék nélkül. November második hete folyamán a korábbiaknál már valamivel hûvösebb levegõ érkezett térségünkbe, a napi középhõmérséklet azonban így is 4-5 fokkal meghaladta a sokéves átlagot.

A csúcsértékek eleinte 13-18, az idõszak vége felé 9-14 fok között alakultak, a napi minimumok pedig mindvégig 1-6 °C között szóródtak. A hét utolsó két napján ugyanakkor néhol már gyenge fagy is elõfordult, elsõsorban a Nyírség mélyebben fekvõ tájain.
Õszi kalászosok, repce

A talaj hõmérséklete még mindig igen kedvezõen alakult a fejlõdõben lévõ õszi kalászosok, valamint a repce számára.


Az 5 cm mélységben mért napi középérték az idõszak nagy részében elérte, vagy meghaladta a 10 °C-ot, s csak az utolsó napokra csökkent 7-8 fok köré.

A továbbra is magas napfényes óraszám (területi átlagban napi 1-3 órával a sokéves átlag felett) ugyancsak elõsegítette a növények fejlõdését, valamint felkészülését a közelgõ téli hónapokra.
Hullámzó frontzóna

Az enyhe és nyugodt idõ az elmaradt betakarítási és az aktuális talajmûvelési feladatok elvégzése szempontjából is jól jött a gazdálkodóknak. Jelentõs, 5 mm-t meghaladó csapadék a hét utolsó napjáig sehol sem nehezítette a munkát, akkor azonban egy hullámzó frontzóna csapadékrendszere húzódott fölénk, melybõl többfelé alakult ki esõ, zápor, akár 5-10 mm-t elérõ csapadékösszeggel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!