2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Változik a trafiktörvényForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-21 09:06:37
Mentolos cukorkát, rágógumit és buszjegyet is árulhatnak jövõre a trafikokban, ha módosul a dohánykereskedelmet szabályozó törvény. A dohánytermékekre kivetett, egészségügyi hozzájárulás miatt a kereskedõk arra számítanak, hogy tovább emelkednek az árak, emiatt sokak szerint, egyre többen szoknak majd le a dohányzásról.

Egy csésze kávét már most is ihatnak a vásárlók egy Budapest belvárosában lévõ trafikban. Jövõre – ha módosítják a dohánytermékek kiskereskedelmérõl szóló törvényt – rágógumit, mentolos cukorkát, buszjegyet is árulhatnak majd, és a mobiltelefonokat is fel lehet majd itt tölteni. Nem ez azonban az egyetlen változás, ami a trafikokat érinti. A jövõben például – a korábbi 2 ezer helyett – csak 3 ezer lakos után kell pályázatot kiírni újabb trafik létesítésére. Ez is segíthet abban, hogy kevesebb legyen a veszteséges dohánybolt.

Több trafik van, mint amennyi meg tud élni, vagy amennyit igényelnek a vásárlók – ezt a problémát próbálja orvosolni a törvény, nemcsak a 3 ezer fõre emelkedett vagy megemelt létszámmal, hanem egyéb más lehetõségekkel is – magyarázta Adorjánné Pordán Éva, a Magyar Dohány Kiskereskedõk Egyesülete titkára.

A tervezett változtatások között van az is, hogy a trafikosok ezután nem a gyártóktól, hanem egy új, állami vagy koncessziós szerzõdéssel rendelkezõ társaságtól szerezhetik majd be az árut. A trafikosok egyesülete szerint ez is kedvezõ változás, mert a gyártók sokszor tisztességtelenül viselkedtek velük.

A Dohányipari Befektetõk Magyarországi Szövetsége azonban ezt elfogadhatatlannak tartja: szerintük az intézkedés bonyolulttá teszi a kiskereskedelmi ellátást, és sérti szabad verseny valamint a vállalkozás szabadságának jogát is.

Újdonság, hogy jövõ évtõl különadót kell fizetniük a dohányipari szektorban mûködõ cégeknek. A gyártók szerint emiatt tovább emelkedik majd a cigaretta ára. A trafikok forgalma pedig csökkenhet.

Nyilvánvalóan az olcsóbb termékek fele fog változni a kereslet, és elképzelhetõ, hogy sokan leszoknak, ami pozitív hatása lenne a törvénymódosításnak, persze üzletileg annyira nem lesz pozitív számunkra – vélte Zöllner Viktor, a Gallwitz Trafik tulajdonosa.

A kormány ígérete szerint a dohányipari termékekre kivetett egészségügyi hozzájárulást kizárólag az állami egészségügy finanszírozására fordítanák.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!