2024. április 24. Szerda, György.
 
Biztonsági jegy kerül a földrajzi jelzés nélküli borokraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-21 10:58:03
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) tagjai számára kötelezõvé tette, hogy biztonsági jegyet helyezzenek el a földrajzi jelzés nélküli borokra, amit a földmûvelésügyi miniszter kiterjeszt a piac további szereplõire is – közölte a szaktárca kedden az MTI-vel.

Az intézkedés lehetõvé teszi a tiszta piaci helyzet kialakítását, valamint a teljes termékpálya nyomon követhetõségét, a földrajzi jelzés nélküli boroknál is – jegyzik meg.

A borászati termékek forgalomba hozatalát követõen az ellenõrzés a HNT, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) borászati igazgatóságának feladata lesz. Az ellenõrzés kiterjed a kis- és nagykereskedelmi forgalmazókra egyaránt.

A közleményben Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelõs helyettes államtitkár kifejtette, hogy a borágazaton túl más szakmaközi szervezetek is hasonló lépéseket fontolgatnak, így a tej- vagy a hús termékpályán is várható hasonló intézkedés.

Az ellenõrzési jegy ellenértéke 30 forint lesz, a kiszerelési egység minden megkezdett literére. Az ellenérték egy része az ellenõrzést más része pedig a hazai borászatok minõségfejlesztését szolgálja. A HNT köteles lesz a befizetett ellenõrzési díjból származó bevételt elkülönítetten bemutatni, valamint a felhasználást negyedévente a honlapján nyilvánosságra hozni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!