2019. december 9. Hétfő, Natália.
 
Bevásárolna Szlovákiában az MVM és a MOL-csoportForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-21 11:07:50
Az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. és a Mol-csoport tagja, a Slovnaft a.s. november 19-én közös, nem kötelezõ érvényû ajánlatot tett a szlovák villamosmûvek 66 százalékos, az olasz ENEL SpA. energetikai cég tulajdonában lévõ részvénycsomagjának megvásárlására.

A két magyar cég által csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közös közleménye szerint az MVM Csoport és a Mol Csoport keresi azokat a lehetõségeket, amelyeken keresztül a társaságok energetikai szerepvállalása kölcsönös elõnyökön alapulva bõvülhet a régióban.

Közleményükben a magyar cégek hangsúlyozták, hogy a kiemelkedõ adottságokkal rendelkezõ Slovenské Elektrárne-val olyan szinergiákat kívánnak együttesen érvényesíteni, amelyek nemcsak a régió energiabiztonságának további növekedését eredményezhetik, hanem a méretgazdaságosságnak köszönhetõen tovább javulhat a termelés hatékonysága és mélyülhet a piacok integrációja, s ezzel jelentõsen nõhet minden érintett társaság eredményessége.

A Slovenské Elektrárne értékesítendõ részvényeinek 66 százaléka magában foglalja a legnagyobb szlovák villamos energetikai társaság minden vagyonelemének arányos részét és az irányítási jogokat. A fennmaradó 34 százalékos részvénycsomag a szlovák államé.

A Slovenské Elektrárne 5739 megawatt (MW) beépített erõmûvi kapacitással rendelkezik, amellyel a szlovák villamos energia igény mintegy 80 százalékát biztosítja. A megtermelt mintegy 22,8 terawattóra villamos energia háromnegyede tiszta energiaforrásokból származik, amelyet két - blokktípusában és együttes kapacitásában az MVM atomerõmûvével azonos - atomerõmûben, továbbá 34 vízerõmûben állítanak elõ, amelyek között két jelentõs kapacitású, rendszerirányítási szempontból kiemelt fontosságú szivattyús tározós erõmû is található. Mindezen felül a Slovenské Elektrárne tulajdonában van két épülõ 470 MW-os atomerõmûvi blokk is.

A közlemény szerint az MVM Csoport évek óta mindent megtesz azért, hogy termelõkapacitásai a leghatékonyabban állítsanak elõ villamos energiát. Ennek egyik legfõbb eszköze a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedõen biztonságos, több mint harminc éve termelõ atomerõmûve, éppen ezért az MVM Csoport elkötelezett a nukleáris kapacitások fenntartása, bõvítése és biztonságának megõrzése mellett. Az MVM Csoport továbbá kiváló piaci lehetõséget lát a régiós piacok tiszta energiával való ellátásában, amelyet a Slovenské Elektrárne nukleáris és vízerõmûvi kapacitásainak üzemeltetésével és fejlesztésével kíván tovább erõsíteni.

A csütörtökön ismertetett közlemény szerint az ajánlat jól illeszkedik a Slovnaft és a Mol Csoport hosszú távú üzleti stratégiájába, amely tovább kívánja erõsíteni a vállalatcsoport vezetõ pozícióit a közép-európai energetikai piacon. A regionális együttmûködéssel egyúttal diverzifikálni tudja a vállalatcsoport a hagyományos olaj-, és gázalapú portfolióját, és pozíciókat tud kiépíteni a villamos energia piacán is. Az integrált olaj és petrolkémia finomítással, termeléssel és kereskedelemmel foglalkozó Slovnaft, Szlovákia második legnagyobb vállalata, egyben a Mol Csoport tagja. Szlovákia legnagyobb töltõállomás-hálózatát üzemelteti.

A szlovák villamosmûvek, amely a régió második legnagyobb villanyáram-termelõje, 2006-ban a második Dzurinda kormány idején került részben privatizálásra. Ekkor szerezte meg az olasz ENEL a 66 százalékot, amiért 840 millió eurót fizetett. A Wall Street Journal nemrég két milliárd euróra becsülte a vállalatot.

A Slovenské Elektrárne tulajdonában van egyebek között a mohi (Mochovce) atomerõmû. A létesítményt két blokkal bõvítik, a munkálatok 2008-ban kezdõdtek, és az eredeti tervek szerint 2012-2013-ban kellett volna befejezõdnie. A 3,8 milliárd euróba kerülõ építkezés várhatóan 2016-ban fejezõdik be.

Elõször az idei év elején jelentek meg sajtóinformációk arról, hogy az ENEL eladná a szlovák cégben lévõ tulajdonrészét, késõbb az olaszok megerõsítették ezt a szándékukat. Az eladásra a több mint negyven milliárd eurós adósságot felhalmozó olasz vállalat adósságlefaragási terveinek részeként kerülne sor.

A szlovák villamosmûvek iránt a cseh energetikai mûvek (CEZ) is érdeklõdik, ezt a szándékát a napokban hivatalosan is megerõsítette.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!