2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Gazdasági szempontból is megtérül a természeti kincsek védelmeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-21 11:45:48
A Természetvédelmi Világszövetség új tanulmánya szerint a természeti világörökség helyszínei hozzájárulnak az emberei jólét, a gazdaság és a klímastabilitás fenntartásához.

A jelentés szerint az UNESCO listáján szereplõ természeti világörökségi helyszínek megõrzése nem csak azért fontos, mert kivételes természeti értékrõl van szó, hanem sok más, köztük gazdasági szempontokból is. A tanulmány figyelmeztet arra is, hogy a védett természeti értékek megõrzésébõl származó gazdasági és más elõnyök csökkenõben vannak, elsõsorban a természeti környezet változása és a természeti erõforrások túlzott kihasználtsága miatt.

A Német Környezetvédelmi Ügynökség által írt tanulmány az elsõ, amely számba veszi a természeti csodák megõrzésébõl származó kedvezõ elõnyöket az emberi társadalmakra. A jelentés eredményei rávilágítanak arra, hogy a természeti világörökség sokkal több, mint ikonikus helyszínek listája - nyilatkozta Tim Badman, az Természetvédelmi Világszövetség vezetõ munkatársa.

A listán szereplõ helyszínek kétharmada fontos vízforrás, és nagyjából a fele segít megelõzni olyan természeti katasztrófákat, mint az áradások vagy földcsuszamlások. A helyszínek 90 százaléka komoly bevételre tesz szert a turizmusból, és számos munkahelyet teremt.

A jelentés példaként említi a spanyol Donana Nemzeti Parkot, amely a megtermelt élelmiszerrel, a fenntartott munkahelyekkel és a turizmusból származó bevételekkel együtt nagyjából 570 millió eurót (170 milliárd forint) hoz évente a spanyol társadalomnak. A Nagy-korallzátony a halászatból közel 250 millió ausztrál dollárt (mintegy 52 milliárd forint) termel évente, és komoly bevételi forrást jelent azoknak az õslakosoknak, akik létfontosságú szerepet játszanak a zátony megõrzésében. A turizmusból származó bevétel a Nagy-korallzátonyesetében évi több mint 5,2 milliárd ausztrál dollárra (közel 1100 milliárd forint) rúg.

Más természetvédelmi helyszínek tiszta vízzel látnak el olyan jelentõs városokat, mint a dél-afrikai Fokváros. Indiában és Bangladesben pedig a 2200 kilométeres mangroveerdõvel borított partvonal az áradások ellen nyújt természetes védelmet, amelyet egyébként csak 300 millió dolláros (közel 73 milliárd forint) befektetést igénylõ infrastruktúrával lehetne kiváltani.

A bolygó klímájának fenntartásához a természeti világörökség helyszínei hatalmas mennyiségû szén megkötésével járulnak hozzá a tanulmány szerint. A trópusi övezetben található helyszínek több mint 5,7 milliárd tonna szenet tárolnak.

A természeti világörökség részei gazdasági, társadalmi, kulturális és spirituális értelemben is gazdagítják életünket, ezért közös felelõsségünk ezeknek az inspiráló helyszíneknek és értékeiknek a megõrzése a jövõ generációi számára - foglalta össze az eredményeket Beate Jessel, a Német Környezetvédelmi Ügynökség elnöke.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!