2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Marad a cafeteria jelenlegi adóterheForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-21 12:19:42
Döntött az Országgyûlés: mégsem változik a cafeteria adóterhe 2015-ben. A juttatás felsõ határa viszont alacsonyabb lesz: 450 ezer forintra csökken, és a 200 ezer forint feletti rész csak SZÉP-kártyán nyújtható majd. A szakszervezetek örülnek a döntésnek.

A Híradó által felkeresett kandalló gyárban 750-en dolgoznak. A társaság 2008-ban vezette be a cafetéria rendszert. Az alkalmazottak mindegyike évente 132 000 forintos béren kívüli juttatást kap.

Egészségpénztárba jó, szeretjük, mert gyógyszereket tudunk rajta váltani, az Erzsébet utalvány pedig az élelmiszerekben nyújt nagy segítséget. Mindenhol elfogadják, könnyû most már kezelni – nyilatkozta Szalainé Radics Nóra.

A cégnél ez ma már a munkavállalóknak nyújtható juttatások egyik legfontosabb eleme.

A cafeteria bevezetésére a kedvezõ adózása miatt került annak idején sor, azóta bérrendszerünknek szerves részévé vált, fontos, hogy a munkavállalóink részére stabil és kiszámítható juttatási csomagot tudjunk biztosítani – hangsúlyozta Garamszeginé Zvara Enikõ, a Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Zrt. humánerõforrás-gazdálkodási vezetõje.

A SZÉP-kártyát egyre gyakrabban használják. Bizonyos éttermekben sokszor a napi menüt is azzal fizetik. Felmérések szerint ez az egyik legnépszerûbb eleme a cafetéria rendszernek. Az emberek milliárdokat költenek így turisztikai, sport vagy akár egészségügyi szolgáltatásokra.

Ebben az évben 47 milliárd forintot költöttek az OTP Széchenyi Pihenõkártya birtokosok, ennyi áramlott vissza a gazdaságba. Ez az elõzõ év azonos idõszakához képest 7 százalékkal magasabb költési statisztikát mutat – hívta fel a figyelmet Gál Tamás, az OTP Bank Nyrt. cafeteria szolgáltatás-vezetõje.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõje hétfõn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem tervezik a cafeteria adóterhének emelését, az Országgyûlés pedig el is fogadta, hogy változatlan maradjon.

Az Országgyûlés döntése értelmében csupán a béren kívüli juttatások felsõ határa változik: 550 ezer forintról 450 ezerre csökken. A 200 ezer forint feletti részt pedig ezentúl csak SZÉP-kártyára lehet igényelni. Az ez alá esõ rész továbbra is szabadon választható bármelyik cafeteria elem közül. A szakszervezetek örülnek a döntésnek.

Úgy gondolom, hogy sikerült eredményt elérni, de azért még vannak elvarratlan szálak, például hogy a 200 ezer forint feletti résszel mit tudunk még elérni, hiszen így egyedül csak a SZÉP-kártya került ki az adó alól – emelte ki Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Becslések szerint a munkavállalók 85-90 százaléka, 3 és félmillió ember kap béren kívüli juttatást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!