2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Elkezdõdhet Paks II. telephely-vizsgálataForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-22 09:31:17
Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az MVM Paks II. Atomerõmû Fejlesztõ Zrt. kérelmére lefolytatta az engedélyezési eljárást és kiadta a paksi telephelyen létesítendõ új atomerõmûre vonatkozó telephely-vizsgálati és értékelési engedélyt.

Az engedélyezésnek ebben az elsõ szakaszában a hatóság azt mérlegeli, hogy azok a vizsgálati módszerek, amelyekkel az adott telephelyet meg akarják kutatni, megfelelõek-e és elõreláthatóan hiteles eredményt adnak-e - tájékoztatta Fichtinger Gyula, az OAH fõigazgatója kedden az MTI-t.

Az eljárás végén arra kell választ adnia az engedélyesnek, hogy van-e nukleáris létesítmény építését kizáró ok, illetve hogy milyen tényezõket kell figyelembe venni a majdani tervezésnél.

Fichtinger Gyula elmondta: az engedélyezésben részt vett a Pécsi Bányakapitányság, amely geotechnikai, földtudományi kérdésekkel kapcsolatban értékelte a zrt. vizsgálati programját. Ezen túlmenõen kikérték a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértõ csoportja, valamint az OAH fõigazgatóját fajsúlyos ügyekben segítõ tudományos tanács véleményét is. Ezek pozitív nyilatkozata alapján született meg a paksi telephelyen létesítendõ új atomerõmûre vonatkozó telephely-vizsgálati és -értékelési engedély. Az eljárás keretében közmeghallgatást tartottak, hogy lehetõséget adjanak az érdeklõdõknek és az érintetteknek véleménynyilvánításra, tájékozódásra.

Az atomenergia-hivatal és a Pécsi Bányakapitányság több feltételt is szabott az engedélykérõ számára. Fichtinger Gyula példaként említette, hogy a vizsgálati szakaszban kéthavonta tájékoztatást kell nyújtania a zrt.-nek, végül pedig beszámolót kell készítenie a programról.

A nukleáris hatóság vezetõje azt mondta, körülbelül másfél év alatt végzik el a telephelyvizsgálatot, amelynek eredményeként kimondják, alkalmas-e a kijelölt terület atomerõmû építéséhez, illetve meghatározzák azokat a tényezõket, amelyeket figyelembe kell venni a majdani tervezéskor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!