2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Átalakítja a rászorulók támogatási rendszerét a kormányForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-22 09:58:33
Az ígéretek szerint az eddiginél igazságosabb és átláthatóbb lesz az új rendszer, és a támogatások szétosztásában az eddiginél nagyobb szerepe lesz az önkormányzatoknak. Az a cél, hogy mindenki kapjon segítséget, aki valóban rászorul, de olyanok ne, akik csak visszaélnek a lehetõségekkel.

Karancsalján, egy 1500 fõs településen Nógrádban minden negyedik család kap valamilyen támogatást – a legtöbben a gyermekneveléshez vagy a lakásfenntartáshoz. A polgármester azt mondta: sokszor azoknak is oda kell adni a pénzt, akik valójában nem szorulnak rá.

A rászorulók minden lehetõséget megragadnak, hogy a segélyezési formákat igénybe vegyék, idõnként egy kis trükköt is próbálnak bevetni, hogy részesüljenek a különféle segélyezési formákban – mutatott rá Sulyok Oszkár Jánosné.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõje szerdán arról beszélt a Parlamentben: úgy kell átalakítani a támogatási rendszert, hogy megszûnjenek a visszaélések.

A kormány már döntött az átalakításról. Kurucz Éva szóvivõ közölte: az lesz az alapelv, hogy csak azok kapjanak támogatást, akik valóban rászorulnak. Ezzel - a kormány szándékai szerint - vége lehet a trükközéseknek és hatékonyabbá válhat a pénzek szétosztása.

A szociális ügyekért felelõs államtitkár szerint a fõ cél továbbra is az, hogy az emberek többsége valamilyen cégnél találjon állást. Akinek ez nem sikerül, azok vegyenek részt a közmunkaprogramban, támogatás pedig azoknak jár majd, akiknek nem jut közmunka, vagy nem képesek, például egészségügyi okokból dolgozni.

A jövõben a járási hivatalok állapítják majd meg az úgynevezett jövedelemkompenzáló támogatásokat, a települési támogatások odaítélésérõl pedig a helyi önkormányzatok dönthetnek. Ettõl azt várják, hogy az önkormányzatok csak azokat támogatják majd, akik valóban rászorulnak, így megszûnhetnek a visszaélések.

Hogy kik azok, akik a helyi közösségben, egy településen valóban rászorulók, azt alapvetõen a helyi közösség és annak legitim képviselõi tudják a legjobban, ezért ezeknek az embereknek a segítését alapvetõen az önkormányzatokra, a képviselõtestületekre bízzuk – hangsúlyozta Czibere Károly, az Emberi Erõforrások Minisztériuma szociális ügyekért felelõs államtitkára.

Az államtitkár hangsúlyozta: az átalakítással nem csökkennek a szociális védelemre fordított kiadások, sõt a jövõ évi költségvetésben 15-20 milliárd forinttal több jut erre a célra. Egy 30 milliárd forintos keretbõl pedig azokat az önkormányzatokat is segítik, amelyek nem tudják saját forrásból fedezni a támogatások kifizetését.

Az új szociális támogatási rendszer jövõ év márciusától lép életbe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!