2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A 6 éven belül lejáró hiteleket nem lenne kötelezõ átváltaniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-22 10:14:15
Címkék: Bihari hírek, hitel
A 2020 végéig, vagyis a hat éven belül lejáró devizahitelek forintosítását tenné opcionálissá egy bizottsági módosító javaslat, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el az Országgyûlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége.

A lehetõséget a forintosítási törvényjavaslat eredetileg csak az egy éven belül lejáró hitelek esetében biztosította volna. A testület csütörtökön mind a fair bankokról, mind a forintosításról szóló elõterjesztések részletes vitáját lefolytatta, megelõzve a javaslatok pénteki, általános vitáját a Ház plenáris ülésén. Egy másik elfogadott módosítás az eredeti javaslatnál kedvezõbb kamatokat biztosít az átváltás utáni hitelekre, a kamatfelár alsó határát 1 százalékban, míg felsõ határát a lakáscélú hiteleknél 4,5, a nem lakáscélúaknál 6,5 százalékban meghatározva. Az eredeti javaslatban az alsó határ egy, míg a felsõ határok fél százalékponttal voltak magasabbak.

A fair bankokról szóló elõterjesztést a bizottság úgy módosította, hogy a három éven túl folyósított hiteleknél is alkalmazható legyen a fix kamatozás. Az MSZP egy nem támogatott javaslatában azt kezdeményezte, hogy a hiteleket a 2010 áprilisi havi devizaárfolyamok átlagán váltsák át. Képviselõjük, Tóth Bertalan szerint a kormány és a bankok által kötött alku miatt forintosítják a mostani árfolyamon a kölcsönöket. Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke hangsúlyozta, hogy mivel a forintosítást megelõzi az elszámolás, annak hatása olyan, mint ha 190 forintos árfolyamon váltanák a svájci frank alapú hiteleket.

Staudt Gábor (Jobbik) szerint tisztázni kellene azt is: valóban devizahitelekrõl van-e szó. Emlékeztetett arra, hogy a jegybank adatai szerint mindössze a devizahitel-állomány ötödének megfelelõ összegû deviza érkezett az országba. Annak alkotmányellenességét is felvetette, hogy a hitelesek nem dönthetnek szabadon az átváltás idõpontjáról. Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára a testület elõtt elmondta: az ellenzéki pártok által kezdeményezett, fiktív árfolyamon való forintosítás több okból sem lehetséges. Mivel a Kúria az árfolyamkockázatot nem sorolta a szerzõdések érvénytelenségi feltételei közé, ezért a hiteleseknek kedvezõ árfolyam százezrüket sodorná jogvitába, amelyben védtelenek lennének a bankokkal szemben.

Schiffer András (LMP) javaslatára, miszerint a jegybank a beszerzési, kedvezõ árfolyamon adja tovább a bankoknak a devizát, könnyítve ezzel a hitelesek terheit, az államtitkár úgy felelt: az Európai Központi Bank tiltja a jegybankoknak a nem a hivatalos árfolyamon zajló devizaügyleteket, a javaslat emellett az unió tiltott állami támogatásra vonatkozó szabályát is sérti.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!