2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Átalakul a szociális támogatások rendszere, a jövõben alapvetõen az önkormányzatok feladata leszForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-06 21:33:32
Az állam által biztosított támogatási formákon túl az emberek szociális támogatással való ellátása a jövõben az önkormányzatok feladata lesz, a szociális törvény pedig csak a kötelezõ ellátásokra vonatkozó szabályokat tartalmazza majd – derül ki a jövõ évi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatból, amely az Országgyûlés honlapján olvasható.

A kormány célja a rászorulók támogatási rendszerének megújítása. A módosításoknak köszönhetõen az új szociális támogatási rendszer igazságosabb és átláthatóbb lesz, emellett elejét veszi – a korábban gyakran tapasztalt – segélyekkel való visszaéléseknek – áll a szövegben.

A tervek szerint a jövõben – az alaptörvénnyel összhangban – azok kapnak majd támogatást, akik valóban rászorulnak. Az állam által biztosított támogatási formákon túl az emberek szociális támogatással való ellátása a jövõben az önkormányzatok feladata lesz, mert a helyi közösségek rendelkeznek leginkább azzal a tudással, amely alapján eldönthetik: ki jogosult támogatásra, ki nem.

A javaslat szerint az önkormányzatok szabadon dönthetnek majd a támogatások nagyságáról és formájáról. Az új támogatási rendszerben senki sem maradhat ellátás nélkül, ugyanis a megfelelõ adóerõ-képességgel nem rendelkezõ önkormányzatok központi költségvetési forráshoz jutnak – olvasható a javaslatban, amely szerint az állami felelõsségi körbe tartozó ellátások járási hatáskörbe, az önkormányzati ellátások képviselõ-testületi hatáskörbe kerülnek.

A törvényjavaslat tartalmazza a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény módosítására vonatkozó javaslatokat, amelyek közül a legfontosabb, hogy elválasztják az állami szabályozási hatáskörben nyújtott és az önkormányzat segélyezéssel kapcsolatos feladatait.

A szociális törvény csak a kötelezõ ellátásokra vonatkozó szabályokat tartalmazza majd. Ebbe a körbe tartozik az idõskorúak járadéka, a foglalkoztatást helyettesítõ támogatás, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, az ápolási díj, az alanyi és normatív közgyógyellátás, valamint az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság.

A módosítást megelõzõen kötelezõ ellátások közül a rendszeres szociális segély mint ellátási forma megszûnik, így az aktív korúak ellátására vonatkozó szabályozás egységessé válik – olvasható a javaslatban.

A kötelezõ segélyek közül kikerül a lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési szolgáltatás. A módosítás hatálybalépésekor már megállapított ellátásokat a módosítás hatálybalépése elõtti szabályok szerint kell nyújtani, de 2015. január 1-jét követõen már csak 2015. február 28-áig állapítható meg lakásfenntartási támogatás.

A javaslat szerint az óvodáztatási támogatás a kötelezõ óvodáztatás bevezetésével, 2015. szeptember 1-jétõl megszûnik.
A kötelezõ segélyek körén kívül további ellátások nyújtásáról és a jogosultsági feltételekrõl az önkormányzatok szabadon dönthetnek.

A szociális törvény az önkormányzatok által biztosítandó segélyek tekintetében annyit ír elõ, hogy az önkormányzat a helyi viszonyokhoz mérten, a krízishelyzetben lévõ személyek számára, illetve a helyi szociális problémák kezelésére települési támogatást nyújt. A települési támogatás egyes típusait és jogosultsági feltételeit az önkormányzat rendeletében határozza meg, ennek megfelelõen a méltányossági közgyógyellátásra, a méltányossági ápolási díjra, valamint az önkormányzati segélyre vonatkozó szabályozást a szociális törvény a javaslat elfogadása után már nem tartalmazza.
A módosítások 2015. március 1-jén lépnek hatályba. Az önkormányzatok számára a javaslat 2015. február 28-áig ad határidõt a települési támogatásra vonatkozó rendeletek megalkotására.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!