2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Korszerûsít a GyulahúsForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-22 13:03:43
A társaság 25 százalékos EU-támogatással modern, környezetbarát húsipari gépeket vásárolt 37,25 millió forint értékben, csökken az energiafelhasználás, nõ az élelmiszer-biztonság.

Elsõ érdemleges fejlesztést valósította meg a Gyulahús, mióta a vállalatot tavaly februárban az önkormányzat kivásárolta a felszámolótól - jelentette be kedden a cég központjában Görgényi Ernõ polgármester. Huszonöt százalékos EU-támogatás segítségével korszerû, környezetbarát húsipari gépeket vásárolt a társaság 37,25 millió forint értékben.

A vállalat tulajdonosa, a gyulai önkormányzat képviseletében Görgényi Ernõ polgármester közölte: a háromszáz fõt foglalkoztató társaság a projekthez szükséges önerõt a tavalyi üzleti évben megtermelt nyereségébõl finanszírozta. Az új eszközökkel csökken a gyártás energiafelhasználása és a jelentõsen nõ a gyártott termékek élelmiszer-biztonsága - tette hozzá.

A társaság ügyvezetõje elmondta, hogy a Gyulahús a 2014-es gazdasági évet várhatóan 4,5 milliárd forint árbevétellel zárja, ami 5-600 millió forinttal haladja meg a elõzõ évit. A cég nyeresége várhatóan mintegy 50 millió forint körüli lesz, duplája az elõzõ évinek. Daka Zsolt jelezte, hogy a vállalatot érzékenyen érinti a jelenleg is hatályban lévõ orosz embargó, azonban a kiesõ árbevételt a korábbi angol, cseh piaci eladásokkal sikerült ellentételezni és bõvült a hazai értékesítés is.

A Gyulahús éves árbevételének 80 százaléka származik hazai eladásokból és húsz százaléka exportból. A vállalat jelenleg mintegy száz húripari terméket állít elõ, közöttük a hungarikummá nyilvánított gyulai kolbászt és a híres gyulai májast. A cég az újraindítása óta stabilan mûködik, fizetõképes, a rendelkezésre álló forgóeszközzel finanszírozza a termelést, az alkalmazott 300 ember foglalkoztatása hosszútávon biztosított - hangzott el a tájékoztatón.

Görgényi Ernõ bejelentette, hogy a gyulai önkormányzat ötéves tervet dolgozott is a Gyulahús fejlesztésére, ami jövõ héten kerül az önkormányzat gazdasági bizottsága elé, ahol a gyulai húsipari szakemberek véleményét is kikérik. A fejlesztési program célja 2014-2020 között EU támogatások segítségével egymásra épülõ beruházásokat megvalósítani és egy korszerû feldolgozóipari technológiát kiépíteni.

A húsipari cég jelenleg két telephelyen mûködik, a belvárosi részleget a Kétegyházi úti telephelyre költöztetik. A tervek között szerepel egy zöldmezõs, környezetbarát új vágóhíd építése. A vágás újraindításával a vállalatnál további munkahelyek jönnek létre, a térségben fellendül a sertéstartás, mintegy ötszáz család juthat kiegészítõ, alternatív jövedelemhez - ismertette a polgármester.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!