2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Vitaminok, ásványi anyagok és a koszForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-22 14:01:25
Meglehet, hogy tápanyagok tekintetében nem csak az számít, ami az ételben, hanem az is, ami rajta van. Azt persze senki sem mondja, hogy együnk koszt.

Az emberi lét kezdeteitõl számítva, az emberek szimbiózisban éltek a millió õket körülvevõ mikrobákkal. Az antibiotikumok feltalálásával csak nõtt a mikrobafóbia, az emberek pedig ahelyett, hogy kölcsönhatásban élnének a baktériumokkal és vírusokkal, steril környezetre törekszenek.

A „higiéniai hipotézis” szerint az emberek túlsterilizálták környezetüket. Ebbõl eredõek az egészségügyi komplikációk. Újabb tanulmányok alá is támasztják az elméletet. Az emberi immunrendszer olyan, mint egy üres, de kifinomult számítógép. Minden alkalommal, amikor egy új baktérium vagy vírus belép a szervezetbe, az immunrendszer értékeli azt, és megtanulja, hogyan kell harcolni ellene, vagy éppen ellenkezõleg, harmonikusan együtt élni vele.

A immunrendszer „memóriája” egy teljes katalógus-tudást tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan kell megõrizni testünk egészségét. Ha azonban a testet sosem tesszük ki ezeknek a „piszkos” elemeknek, immunrendszerünket minden komolyabb fertõzés teljesen felkészületlenül érheti. A tudósok azt feltételezik, hogy a túlzott higiénia tehát hozzájárulhat egy sor modern betegség kialakulásához, mint az allergia, asztma, autoimmun betegségek, az 1. típusú diabétesz és a sclerosis multiplex.

A probléma az, hogy senki sem akar koszt keverni kedvenc ételeibe, és a mosatlan termékek veszélyesek lehetnek a különbözõ mérgezõ permetezõszerek, a külföldrõl idekerülõ baktériumok és vírusok miatt. De mit egyen az ember ahhoz, hogy erõsítse immunrendszerét, ám nem akar koszt enni? Íme néhány tipp. Együnk sok nyers zöldséget, gyümölcsöt. Minél közelebb van az étel a természetes formájához, annál több vitamin, ásványi anyag marad benne, ami a szervezet számára aranybánya.

Bio élelmiszereket fogyasszunk, kistermelõi piacon vásároljunk, vagy termesszünk saját zöldségeket. A növényvédõ szerek nem tesznek semmi jót immunrendszerünkkel. Nem csak a termékek lesznek frissebbek, gazdagabbak vitaminokban és ásványi anyagokban, hanem közelebb lesznek természetes állapotukhoz.
Cseréljük át a durva kémiai tisztítószereket természetes alternatívákra. A fehérítõszerek és antibakteriális szappan is túlzás a legtöbb háztartásban, mert a levegõt mérgekkel tölti meg. A sütõpor vagy az ecet képes kezelni a legtöbb tisztítási munkát, a felületeket toxin-mentesiti, és nem fertõtleníti túl.

Nem tudja, hol kezdje? Mossuk meg a gyümölcsöt és zöldséget jól. Listeria, Salmonella, E. coli baktériumok által való megfertõzõdés nem jó lépés az erõs immunrendszer felépítéséhez. Aludjunk sokat – nem elég ezt hangsúlyozni. Ne mossunk kezet oly sokszor fertõtlenítõvel. A forró vízzel és szappannal való rendszeres kézmosás elegendõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!