2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Igazi otthona kultúrának, mûvelõdésnekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-22 15:50:46
Kívül-belül megújult a Berettyóújfalu ékszerének tekintett Nadányi Zoltán Mûvelõdési Központ.

75 éve már mûvelõdési központként üzemel, közel 50 civil szervezetnek ad helyet a szépen felújított Nadányi Zoltán Mûvelõdési Központ, amelynek ünnepélyes avatását pénteken tartották. Vitányi István, a térség országgyûlési képviselõje avatóbeszédében emlékeztetett arra, hogy a mûvelõdési központ épülete annak idején Magyarország elsõ leventeháza volt, amelynek 1927-es avatásán Horthy Miklós kormányzó is részt vett. A trianoni békeszerzõdés katonai korlátozásait kijátszva a testnevelési törvényben létrehozott leventeszervezetek a katonai elõképzés legfontosabb szervezetei voltak Magyarországon a második világháború végéig.

Az 1921-es leventetörvény értelmében minden olyan 12 és 21 év közötti fiatal, aki nem járt iskolába, köteles volt hetente egy bizonyos óraszámot gimnasztikai gyakorlatokkal tölteni.
Nem önálló

A Kós Károly tervei alapján épült Leventeház 1945 után járási mûvelõdési központként József Attila nevét vette fel, majd a rendszerváltást követõen a Biharhoz jobban kötõdõ Nadányi Zoltán (1892-1955) költõrõl, íróról, a helyi irodalmi élet kiemelkedõ alakjáról, Bihar megye volt fõlevéltárosáról nevezték el – tudtuk meg.
Fotó: Barak Beáta ©

2008 óta már nem önálló intézmény, 2010-tõl a Nova Villa 2010 Nonprofit Kft. mûködteti – mondta Krisztik Csaba igazgató.

Az épületet a Berettyóújfalu, az egészséges város elnevezésû városközpont-rehabilitációs projekt második ütemének – amely során a templomtorony és a gyermekorvosi rendelõ rekonstrukciója is megtörténik – köszönhetõen mintegy 100 millió forintból újították meg: a tetõszerkezet rekonstrukciója után kicserélték a nyílászárókat, a hideg- és a melegburkolatot, a vizesblokkokat, és akadálymentesítették, lifttel is ellátták az épületet. Megszépült a színházterem, a fény- és hangtechnika is korszerû lett. Muraközi István polgármester hangsúlyozta, hogy reményeik szerint a jövõben valóban a kultúra és a mûvelõdés háza lesz az épület, amely otthona a Bihari Hírlapnak és a Berettyó Televízió szerkesztõségének is. A mûvelõdési központ termeit neves helyiekrõl nevezték el az alkalomból.
Vándorkiállítás

70 év távlatában címmel a mûvelõdési központ évtizedes relikviái mellett a leventemozgalom történetérõl is kiállítás nyílt a Bihari Múzeum gyûjteményének köszönhetõen. Az épület megáldását és avatását követõen az ünneplõk a Népligeti Kopjafákhoz indultak emlékezni.

Táncház a Bihar Táncegyüttessel (a Szeredás kíséretében), majd az Örökség Együttes koncertje zárta az ünnepséget.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!