2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A megfázás elleni csodaszerForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-22 15:58:21
Megfázás esetén a gyógyszertár helyett elég a zöldségest felkeresni: a fokhagyma, a citrom és a méz évezredek óta segítenek a nátha kellemetlen tüneteinek enyhítésében. Az alábbiakban tippeket adunk, hogyan lehet a lehetõ legjobban kiaknázni e természetes csodaszerek hatását.

Felmérések szerint a megfázás tüneteinek otthoni enyhítésére a természetes szerek közül leggyakrabban a mézet, a citromot és a fokhagymát használják az emberek. Nem véletlenül: a fokhagyma antibakteriális hatása révén, a citrom a benne lévõ C-vitaminnak és antioxidánsoknak köszönhetõen erõsíti az immunrendszert, a méz pedig egyebek mellett enyhíti a kellemetlen köhögést és a torokfájást.

A megfázásra vény nélkül kapható természetes alapú szerek is általában tartalmaznak mézet, fokhagymakivonatot és/vagy citromot, ám az otthon elkészített „kotyvalékok” gyakran hatékonyabbak, mint amit készen lehet megvásárolni. A biztos hatás érdekében érdemes a mézet, citromot és fokhagymát kombinálni, arra viszont ügyeljünk, hogy egyévesnél fiatalabb gyermeknek ne adjunk mézet.
Mézes fokhagymaszirup vagy fokhagymatea

A nátha tipikus tüneteinek - köhögés, torokfájás, rekedtség, orrdugulás - enyhítésére készíthetünk példaul otthon szirupot fokhagymából és mézbõl. Ehhez tisztítsunk meg, és egy kis tálba aprítsunk össze egy egész fej fokhagymát, majd töltsünk rá mézet (kb. 1 decilitert). Hagyjuk állni legalább két óráig (ideális esetben 6-8 órát), majd óránként egy kiskanállal együnk belõle. Igyekezzünk rágás nélkül lenyelni, hogy elkerüljük a kellemetlen fokhagymaízt. Aki biztosra akar menni, a keverékhez tegyen négy-öt evõkanál frissen facsart citromlevet is. A megmaradt szirupot a hûtõszekrényben tároljuk.

Szintén népszerû és hatásos csodaszer megfázás ellen a mézes fokhagymatea. Ezt kétféleképpen is elkészíthetjük. Ha esetleg van a fent említett fokhagymás-mézes szirupból, keverjünk belõle két-háromkanálnyit egy kis pohár forró vízbe, és apránként kortyolgassuk el. Ha nincs kéznél a szirupból, de szeretnénk mielõbb enyhíteni a kellemetlen tüneteket, tisztítsunk meg 2-3 gerezd fokhagymát, kissé zúzzuk össze a kés lapjával, tegyük bele egy lábasba és kb. fél liter vízzel forraljuk fel. Mérsékeljük a lángot, és legalább 15 percig hagyjuk lassan fõni a fokhagymát a vízben. Ezután szûrjük le, majd a „teát” hagyjuk szobahõmérsékletre hûlni. Ízesítsük egy kiskanál mézzel és pár csepp frissen facsart citromlével, majd lassan kortyolgassuk.
Felturbózza az immunrendszert a fokhagymával töltött citrom

Aki nem szeretné a fokhagymát fõzni, mert tart attól, hogy a benne lévõ jótékony allicin hõ hatására lebomlik, az próbálja ki az alábbi, gyorsan elkészíthetõ, gusztusos „csomagolású” immunvédõ csodaszert. Szükség lesz egy - lehetõleg kezeletlen és bio - citromra, 2 gerezd fokhagymára, 1 evõkanál mézre és két csipet cayenne-i borsra.

Vágjuk félbe a citromot, és az egyik felébõl facsarjuk ki az összes levet egy kis tálba. Ne dobjuk el az üres citromhéjat! A fokhagymagerezdeket vágjuk apróra, és hagyjuk állni legalább 10 percig. 10 perc után adjuk hozzá a fokhagymát és a cayenne-i borsot a citromléhez, majd tegyük bele a mézet is. Jól keverjük össze a hozzávalókat, majd töltsük vissza a kifacsart citrom héjába. Igyuk ki a „koktélt” a citromhéjból, és feltétlenül harapjunk hozzá minél többet a citrom megmaradt húsából is. Négy óra múlva ismételjük meg az eljárást a citrom másik felével.
Lilahagymával, gyömbérrel fokozhatjuk a hatást

Köhögés ellen érdemes kipróbálni a lilahagymából és mézbõl (utóbbi helyettesíthetõ nádcukorral vagy sztíviával is) készült szirupot is. Ehhez egy fej lilahagymát hámozzunk meg, és vékonyan szeleteljük fel. Egy tál aljába tegyünk egy szeletet a hagymából, majd locsoljuk meg egy kis mézzel (vagy szórjuk meg nádcukorral/sztíviával), és ismételjük addig, amíg a hagymaszeletek el nem fogynak. Fedjük le, és hagyjuk a konyhapulton vagy az asztalon 12-15 órán keresztül. Másnapra a hagyma egy pohárnyi levet ereszt, amelyet szûrjünk le, és kanalanként adagoljuk. Nincs hagymaíze!

A citrom, a fokhagyma és a méz hatását egy kis gyömbérrel is felturbózhatjuk: forraljunk fel másfél deciliter vizet egy lábasban, adjunk hozzá fél evõkanálnyi apróra vágott friss gyömbért, egy gerezd zúzott fokhagymát, és egy csipet cayenne-i borsot. Egy percig forraljuk együtt a hozzávalókat, majd vegyük le a tûzrõl. Adjunk hozzá egy kanál mézet és egy citrom kifacsart levét. Keverjük össze, majd hagyjuk iható hõmérsékletre hûlni. Háromóránként igyunk a fõzetbõl egy kis pohárral.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!