2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Mûtétek modernebb technikávalForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-22 16:10:29
Címkék: Bihari hírek
Az egészségügyi kockázatok megelõzése Nagyváradon és Debrecenben csúcstechnológiával felszerelt mûtõk révén” címû, az Európai Regionális Fejlesztési Alap által támogatott 2,2 millió eurós összköltségû pályázatban a projektvezetõ Nagyváradi Polgármesteri Hivatal partnereként mûködött közre a Debreceni Egyetem. A Klinikai Központban 500.000 Euró értékben vásároltak a betegellátás színvonalát növelõ high-tech eszközöket.

A pályázat zárásaként tartott sajtótájékoztatón Papp Csaba, Debrecen HURO tanácsnoka kiemelte: a HURO programokban a 2014-2020-as ciklusban 200 millió Euró áll majd rendelkezésre a határmenti magyar-román megyék fejlesztéseire. A nemzetközi együttmûködések fontosságát Debrecenben az is mutatja, hogy a város külön tanácsnoki pozíciót hozott létre erre – mondta el Papp Csaba.

Páll Dénes egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fõigazgatói Kabinetjének tagja hangsúlyozta, hogy a 70 kilométeres távolság és az országhatár ellenére Debrecen illetve Nagyvárad az ilyen pályázatok révén még közelebb kerül egymáshoz. A professzor részletezte, hogy a Klinikai Központban öt területen – a gyermeksebészeten, az anesztezológián, az érsebészeten, a kardiológián és a szívsebészeten – valósult meg eszközfejlesztés és mûszerbeszerzés a pályázat révén.

A Klinikai Központban a szívsebészeten új monitorok, a központi intenzív osztályon pedig mobil ultrahang segíti a munkát, utóbbival évente 1300 beavatkozást is végezhetnek az orvosok. Speciális ultrahang került a kardiológiára és az érsebészetre is, valamint a gyermeksebészetre egy olyan laparoszkópos torony, amivel a korábbi öt éves korhatár helyett újszülötteket is operálhatnak „kulcslyuktechnikával”. Az úgynevezett broncho-fiberoscopok a mellkasi mûtétek során a szelektív intubálást könnyítik meg, biztosítva az egyik tüdõfél izolált lélegeztetését, miközben a másik tüdõfélen az operáció történik.

Cristian Delcea projektmenedzser a romániai fejlesztésekrõl szólva arról tájékoztatott, hogy a nagyváradi városi kórházban teljesen átépítették, és az európai standoknak megfelelõen felújították a mûtõblokkot. A modern mûtõket az év végéig olyan eszközökkel szerelik fel, amelyek mûtét közben a legkomplexebb felvételek készítésére is alkalmasak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!