2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Ünnepélyes díjátadó KomádibanForrás: Rozsik Rita
Utolsó módosítás: 2014-11-22 16:39:49
Címkék: Bihari hírek
A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyûlése 2003 óta ünnepli a Megye napját, melyet 2007 óta minden évben más településeken tartanak. Idén Komádiban rendezték meg az ünnepséget, november 21-én délelõtt 10 órától a helyi Mozi épületében.

A Megye Napja alkalmából tartandó ünnepi ülésen Vallaji Orsolya, a Debrecen TV munkatársa elõször Tóth Ferencet, Komádi város polgármesterét szólította, hogy tartsa meg ünnepi beszédét. A polgármester úr ismertette a népes közönséggel a település történelmét, a jelenét, valamint a város sikereit. Ezután Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyûlés elnöke méltatta megyénket, majd kiosztották a Hajdú-Bihar Megyei Közgyûlés díjait. Az ünnepélyes díjátadó után a debreceni Valcer Táncstúdió tagjaitól láthattunk látványos latin, karneváli szamba és szóló táncokat. Majd a komádi Körös-Körül Néptáncegyüttes szilágysági, bökönyi és méhkeréki tapsos táncot mutatott be, amelyekhez a talpalávalót a Suttyomba zenekar szolgáltatta.

Rozsik Rita

Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának BOCSKAI ISTVÁN- díjának nyertesei:

A díj adományozható azoknak, akik munkájukkal, társadalmi megbízatásuk kimagasló színvonalú teljesítésével, közéleti tevékenységükkel, több évtizedes munkásságukkal jelentõsen hozzájárultak Hajdú-Bihar megye fejlõdéséhez.

- Dr. Fekete Imre: Háziorvosként az elmúlt 25 év során Balmazújváros lakossága megismerhette közvetlenségét, lelkiismeretes orvosi munkáját. Folyamatosan képzi magát, segítõkész ember, akikkel szeretnek együtt dolgozni a munkatársai. 1998-tól 2002-ig a város képviselõ-testületében a Jogi és Ügyrendi Bizottság tagja volt.

- Dr. Fodor István: 1986-tól a Magyar Nemzeti Múzeum fõigazgatója. Tanított a budapesti, szegedi és piliscsabai egyetemen. Több hazai és nemzetközi tudományos testületnek a tagja, illetve tisztségviselõje. Munkássága során a magyarság történelmi múltjával feltárásával olyan tevékenységet folytatott és folytat, amely hozzájárul nemzetünk történelmének megismeréséhez.

- Dr. Kozma András: 1963-tól a Debreceni Egyetem oktatójaként meghonosította az intézményben az üzemszervezési szakirányú mérnök és a vállalatgazdasági szakmérnök hallgatók mérlegképes könyvelõi szintû képzését. Alkotó részese volt a Debreceni Universitas Egyesülés létrehozásában.

Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának KÖLCSEY FERENC- díjának nyertesei:

Azoknak adományozható, akik a kulturális élet, az irodalom, a mûvészetek és az iparmûvészet terén kiemelkedõt alkottak.

- Békési András: 1991 óta a Szivárvány Néptánc Együttes mûvészeti vezetõje. Tanítványai hajdú-bihariként elõször kétszer is elnyerték az ország legtehetségesebb szólótáncosa címet. 200 óta a megyeszerte híres Verbunktalálkozó házigazdája. A derecskei verbunk koreográfiáját elkészítve maradandót alkotott a magyar néphagyományok értékeinek megõrzése terén.

- Terdik Angéla: 1994 óta tagja a Hajdú-Bihar Megyei Népmûvészeti Egyesületnek. Elsõ önálló kiállítása 1995-ben volt a Debreceni Kenézy Galériában. Tudását szakköri formában is igyekszik átadni a fiataloknak. Kerámiái a debreceni kerámiahagyomány motívumaival készülnek, az eredeti stílusjegyek megõrzésével. Munkái külön érdekessége, hogy csak õ foglalkozik mindhárom hagyományos debreceni kerámiastílus felújításával.

- Valcer Táncstúdió: A Táncstúdió majdnem két és fél évtizede népszerûsíti a társastáncot Debrecenben és környékén. Versenytánc klubként is mûködnek, s számtalan országos és nemzetközi egyéni és csoportos díj tulajdonosai. Legkiválóbb latin-amerikai és standard táncosaik Európa-és világbajnokságokon képviselik hazánkat. A Táncstúdió egyik legfontosabb értéke a közösségi nevelés. Iskolájuk a magyar Táncmûvészeti Fõiskola partnerintézménye.

Hajú-Bihar Megye Önkormányzatának MARÓTHI GYÖRGY- díjának nyertesei:

Azoknak adományozható, akik huzamosan kiemelkedõ nevelõ és oktató munkát végeztek a gyermekek személyiségformálásában, képességfejlesztésében, tehetséggondozásában. Hosszú idõn át kimagaslóan eredményes pedagógiai tevékenységet folytattak.

- Dren Antalné: Szakmailag jól felkészült, pozitív gondolkodású, hivatását komolyan vevõ pedagógus. Magas szakmai intelligenciával rendelkezik, személyközpontú nevelésével, korszerû szemléletével olyan feltételeket biztosít a gyerekeknek, amely lehetõvé teszi fejlõdésüket. Az óvodai nevelésben eltöltött közel 40 év alatt bizonyította elhivatottságát. Kuratóriumi tagja a Felzárkózás a magasabb szintû oktatáshoz Alapítványnak.

- Varga Istvánné: 40 éve dolgozik óvodapedagógusként a Hajdúszoboszlói Egyesített Óvoda Liget Óvodájában. A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetû családok segítése, gyermekeik fejlesztõ nevelése mindig elsõdleges volt számára. Gyermekszeretetével, empátiájával hivatásszerûen szolgálja az óvodáskorú gyermekek fejlõdését.

Hajdú-Biar Megye Önkormányzatának KOVÁCS PÁL- díjának nyertesei:

Aktív vagy a versenyzéstõl visszavonult sportolóknak adományozható, akik kiemelkedõ sportteljesítmény értek el, valamint sportvezetõi, sportpedagógusi munkájukat kimagaslóan végezték.

- Dr. Puskás Lajos: Kiváló futballistaként 1964 és 1969 között hét alkalommal szerepelt a válogatottban. Négyszeres ifjúsági válogatott, 14-szeres B-válogatott, háromszoros utánpótlás válogatott, 1-szeres Budapest válogatott. A magyar bajnokságban csatárként bajnok 1965-ben és 1966-ban. Kétszeres magyar bajnok, közép-európai kupa gyõztes, magyar kupa gyõztes. Bajnoki mérkõzések során összesen 151 gólt szerzett, 1977-tõl 1990-ig edzõként tevékenykedett több magyarországi futballklubnál. Több évtizedes eredményes sporttevékenységével járult hozzá Tetétlen település jó hírnevéhez és családjával évek óta támogatja a települést.

-Turzó József: Kezdetektõl tagja a berettyóújfalui Mezei-Vill FC-nek. Középiskolásként a városi kispályás bajnokságban is játszott. Itt figyelt fel rá Mezei József, akinek az egyesületében játékosként magyar bajnoki címet és kupagyõzelmet is szerzett. 2009-ben egy sérülés miatt abbahagyta a játékot és edzõként tevékenykedett tovább. 2013-ban az év edzõje címet kapta meg, ugyanebben az évben szintén ebbõl a csapatból került ki az év felfedezett fiatal játékosa, az együttes pedig elnyerte a sportszerûségi különdíjat is. 2014-ben elhódították Gyõr csapatától a magyar bajnoki címet.

Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának ARANY SÁNDOR- díjának nyertese:

Adományozható azoknak, akik a megye mezõgazdaságának fejlesztésével, az új technológiák elterjesztésével, a termelés hatékonyságát javító kutatásokkal, az agrárium európai uniós csatlakozását elõsegítõ tevékenységükkel hozzájárultak a mezõgazdaságból élõk életminõségének javításához.

- Koncz Tibor: A Debreceni Agrártudományi Egyetem Mezõgazdasági Tudományi Karán szerzett általános agrármérnök diplomát. Nyugdíjba vonulásáig a Debreceni Tangazdaság és Tájkutató intézet igazgatói teendõit látta el. Hazai szakmai tudományos tevékenysége közöl kiemelhetõ, hogy 1999-tõl az OMMI Fajtaminõsítõ Bizottságának tagja, 2004-ben pedig a Vetõmag Szövetség és Terméktanács Elnöksége tagjává választották. Tevékenységével folyamatosan segíti a magas színvonalú agrár felsõoktatás infrastrukturális és technológiai feltételeinek biztosítását.

Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának NEMZETISÉGI- díjának nyertese:

Azoknak adományozható, akik a megyében élõ nemzeti és etnikai kisebbségek nyelvi, tárgyi és szellemi kultúrájának, történelmi hagyományainak megõrzése, valamint a kisebbségi jogok gyakorlása, az integrált nevelés-oktatás elõsegítése érdekében kimagasló munkát végeznek.

- Balogh Erika: Tanítóként Hajdúsámson általános iskolájában dolgozott, mint esélyegyenlõségi referens, és szervezõ munkájának köszönhetõen a település több megyei kisebbségi rendezvénynek is helyt adott. Jelenleg gyermekgondozóként dolgozik. A hajdúsámsoni, valamit a megyei roma nemzetiségi önkormányzat tagja. A Hajdúsámsoni Romákért Egyesület elnökeként több sikeres roma programot is megvalósított már európai és hazai pályázati forrásokból.

Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának az Év Civil Szervezete-díjának nyertese:

Annak a civil szervezetnek adományozható, aki Hajdú-Bihar megyében kiemelkedõ tevékenységet végez, valamint az adott évben támogatták a helyi civil társadalom épülését. A díj azoknak adható, amelyek szervezetileg és mûködésükben pártoktól függetlenek, önálló jogi személyiséggel rendelkeznek, az önkéntesség elve alapján szervezõdnek, bírósági nyilvántartásba vételük szerint a megyében rendelkeznek székhellyel.

- Körös-Körül Egyesület: Az egyesület 2008-ban alakult Komádiban élõ házaspárokból. A hagyományõrzõ és kulturális tevékenység mellett fõleg a néptánc területén végeznek kiemelkedõ munkát. Táncukkal nemcsak Komádiban, hanem a Bihari térségben, valamint az ország más részein, illetve az országhatáron túl is fellépnek. Céljuk nemcsak a tánc és a néptánc megismertetése és mûvelése, hanem a mély tradicionális gyökerek megõrzése, a múlt és jelen összekapcsolása.

Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának a Civilek Támogatásáért-díj nyertese:

Adományozható Hajdú-Bihar megyében állandó lakhellyel rendelkezõ természetes személynek, települési önkormányzatnak, illetve a megyében székhellyel vagy telephellyel rendelkezõ gazdasági szervezetnek, egyéni vállalkozónak, aki az adott évben civil szervezetek szponzoraként vagy mecénásaként támogatói munkát végzett.

- Sajt-Kalmár Kft.: A Kft. két családi vállalkozás keretei között alakult. A vállalkozás a gasztro piacon is megerõsödött, illetve az élelmiszergyártó cégek és a nagykereskedelmi egységek egyik fõ beszállítójává vált. Jelenleg mind import, mind hazai tejtermékeket forgalmaz, több mint 600 féle termékkel. A termékek a Hortobágy márka nevet viselik. A Kft. önzetlenül támogatja a civil szervezetek munkáját, a rászorulók számára rendszeresen biztosít természetbeni és anyagi juttatást.

Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Önzetlenség-díjának nyertese:

Azoknak adományozható, akik önzetlen tevékenységükkel hozzájárultak Hajdú-Bihar megyében az értékteremtéshez.

- Takács Károlyné: Súlyos betegsége miatti korai nyugdíjba vonulása után, civil szervezetet alakított a hasonló sorsú embertársai megsegítésére. Önzetlensége leginkább abban nyilvánul meg, hogy mikor súlyos betegsége miatt két alkalommal került sor végtagcsonkolással járó mûtétre, ez a helyzet nem akadályozta abban, hogy továbbra is segítségére legyen nemcsak embertársainak, hanem az egész településnek.

(forrás: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat)

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!