2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Az NVB elutasította a prostituált szolgáltatását igénybe vevõk büntethetõségére tett kezdeményezéstForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-24 16:21:38
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap esti ülésén nem hitelesítette azt a népszavazási kezdeményezést, amely szerint bûntettet követne el az, aki prostituált szexuális szolgáltatását igénybe veszi és ezt fél évig terjedõ szabadságvesztéssel lehetne büntetni.

A testület szerint egyrészt nem egyértelmû a kérdés, másrészt arra is felhívták a figyelmet, hogy a büntetõ törvénykönyv (Btk.) szerint a bûntettet szándékosan elkövetõket 2 évnél hosszabb ideig terjedõ szabadságvesztéssel kell büntetni, a javasolt 6 hónapig terjedõ büntetési idõ pedig ezzel nincs összhangban.

A magánszemély által benyújtott – 2:8 arányban elutasított – népszavazási kezdeményezés így szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy aki tudatosan igénybe vesz prostituált által anyagi ellenszolgáltatásért nyújtott szexuális szolgáltatást, bûntettet követ el, és hat hónapig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ?”.

A bizottsági vitában felmerült, hogy a Btk. nem ismeri a “tudatosságot”, csak a szándékosságot, és volt, aki erre utalva felvetette azt is: hogyan lehet szexuális szolgáltatást nem tudatosan igénybe venni.

A magánszemély már egyszer hitelesítésre terjesztette a kérdését, ám a kezdeményezést akkor a Nemzeti Választási Iroda elnöke utasította el, mert a beadványhoz nem csatoltak olyan “minta aláírásgyûjtõ ívet”, amelyet hitelesíteni lehetett volna.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!