2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Devizahitelek - NGM: a késedelemben lévõ, de hitelképes ügyfelek is dönthetnek a forintosítás elutasításárólForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-25 19:35:20
A korábban késedelembe esett devizahitelesek, ha az elszámolás után képesek törleszteni tartozásukat, akkor ugyanazon szabályok alapján dönthetnek a devizahitel megtartásáról, mint a rendesen fizetõ ügyfelek - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI kérdésére.

Az NGM kiemelte: a késedelemben lévõ devizahiteleseknél a hitelképességtõl függ, hogy dönthetnek-e úgy, hogy nem választják a forintosítást. Amennyiben az adós az elszámolás után sem tud fizetni, akkor nem hitelképes, így nem is dönthet - fûzte hozzá a tárca.

Az Országgyûlés kedden fogadta el forintosításról szóló törvénymódosítást, amely a jövõ év elejétõl automatikusan forintosítja a deviza, vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerzõdéseket.

A törvény szerint az érintett adósok négy feltétellel kérhetnek felmentést a forintosítás alól. Így tehetnek azok, akiknek szerzõdése 2020 végéig lejár, illetve akiknél a forintra váltás után esedékes induló kamat meghaladja az eredetileg számítható kamatot. Emellett azok is kérhetik a forintosítás mellõzését, akiknek rendszeres jövedelmük van a hitellel megegyezõ devizában, vagy akik a jövedelemarányos törlesztõrészlet (JTM) mutató alapján jogosultak adott devizaalapú kölcsönt felvenni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!