2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A katolikus hitélet újjászervezésének 300. évfordulójára emlékeznek DebrecenbenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-25 20:23:09
A debreceni katolikus hitélet újjászervezésének 300. évfordulója alkalmából emlékévvé nyilvánította 2015-öt Bosák Nándor debreceni-nyíregyházi püspök, emellett a máriapócsi kegykép könnyezésének 300. évfordulójáról is megemlékeznek jövõre.

Az emlékévrõl tartott keddi sajtótájékoztatón Bosák Nándor felidézte: 2015-ben lesz 300 éve annak, hogy a nagyváradi püspök megalapította Debrecenben a Szent Anna-plébániát, ugyanis elõtte 168 évig nem volt a városban római katolikus templom. Ezt az évfordulót méltóképpen megünnepelik, bemutatják a múltat és a keresztény kultúra értékeit.

Az emlékév vasárnap, advent elsõ vasárnapján kezdõdik Debrecen fõterén, a Kossuth téren, ahol ökumenikus ünnepséget rendeznek.

Keresztesné Várhelyi Ilona irodalomtörténész-muzeológus, az emlékév koordinátora a programsorozatról elmondta, hogy annak keretében december 6-án Tokody Ilona operaénekes jótékonysági koncertet ad a Szent Anna-székesegyházban, az est bevételét a siketek és nagyothallók javára ajánlják fel. Nagyböjt idején városi keresztút lesz katolikus iskolák és plébániák részvételével, majd húsvét éjszakáján körmenet a katolikus templomokból a fõtérre.

Jövõ év januárjától 12 részes egyházzenei hangversenysorozat kezdõdik, de lesz képzõmûvészeti kiállítás, könyvbemutató, katolikus filmhét is, majd hálaadó záró koncerttel fejezõdik be az emlékév 2015. december 20-án.

Orosz István történész professzor arról beszélt, hogy a Debreceni Egyetemmel közösen tudományos konferenciát szerveznek Katolikus újjászületés címmel, amelyen II. János Pál pápa 1991-es debreceni látogatásának jelentõségét is méltatják.

A tájékoztatón Kruppa Tamás, Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházmegye általános helynöke egy szintén egy évfordulóról számolt be: jövõre lesz 300 éve, hogy a máriapócsi kegykép elkezdett könnyezni. Az évforduló alkalmából több jelentõs rendezvény mellett egy 15 mázsás harangot is elhelyeznek a bazilikában. A kegytárgyat egy napra Debrecenbe is elviszik március 20-án.

Az adventi idõszak eseményeirõl Papp László polgármester elmondta: a karácsonyra készülve, a város is díszbe öltözik, az együttlét örömét színvonalas programokkal élik meg.
Bódor Edit, a Fõnix Rendezvényszervezõ Nonprofit Kft. ügyvezetõje a sajtótájékoztatón a négyhetes adventi rendezvénysorozatról elmondta: az elsõ adventi gyertyagyújtást egy fényjáték elõzi meg a Nagytemplom falán vasárnap.

A hátralévõ hetekben újból felépül a Mikulásház, lesz betlehem is, míg a Svetits gimnázium diákjai egyháztörténeti kiállítást mutatnak be.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!