2024. április 19. Péntek, Emma.
 
OGY - Elfogadták a fair bankokról szóló törvénytForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-26 13:09:11
Elfogadta a fair bankokról szóló törvényt az Országgyûlés kedden.

A képviselõk 115 igen, 13 nem szavazattal, 25 tartózkodás mellett támogatták a kormány javaslatát.

A törvény egyebek mellett szabályozza a hitelszerzõdés megkötését megelõzõ tájékoztatást, valamint szigorúbb feltételekhez köti az egyoldalú kamat-, költség- és díjemeléseket, a Kúria jogegységi döntésének megfelelõen.

A jogszabály érinti a hitelszerzõdés módosítására vonatkozó új rendelkezéseket, a hitelszerzõdés fogyasztó általi ingyenes felmondására irányadó szabályokat, a devizaalapú hitelekre vonatkozó speciális rendelkezéseket, valamint az új szerzõdéses feltételekre vonatkozó átállási szabályokat. A törvény az egyoldalú szerzõdésmódosítással kapcsolatban rögzíti, hogy a fogyasztó számára hátrányosan kizárólag a hitelkamat, a kamatfelár, a költség és a díj módosítható egyoldalúan. Egyéb feltétel egyoldalúan, a fogyasztó számára hátrányosan nem módosítható.

Külön is rögzíteni kell a szerzõdésben a hitelezõ egyoldalú szerzõdésmódosítási jogát, és semmis az a szerzõdés, amely az egyoldalú módosítására vonatkozóan meghatározott követelményeknek nem felel meg.

Az elõterjesztõ Trócsányi László igazságügyi miniszter korábban arról beszélt: a cél, hogy szélesítsék az átlagos magyar fogyasztók védelmét. A bankok tájékoztatási kötelezettsége több részbõl áll: elõször érthetõen be kell mutatnia a termékcsaládokat, majd a fogyasztó által választott termékrõl részletesebb tájékoztatást kell adnia a banknak. Ennek részletszabályait a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendeletben határozza meg.

A jelzálogalapú hitelszerzõdések esetén pedig az ügyfélnek a tájékozódás - ügyvéd vagy szakértõ igénybevétele - érdekében 7 munkanappal az aláírás elõtt meg kell kapnia a hitelszerzõdést, így az ügyfél nem akkor szembesül elõször a szerzõdéssel, amikor a közjegyzõ közvetlenül az aláírás elõtt felolvassa - ismertette Trócsányi László.
A három évnél rövidebb futamidejû szerzõdéseknél nincs lehetõség egyoldalú kamatemelésre és szerzõdésmódosításra sem, míg az ennél hosszabbaknál háromévente vizsgálhatják felül a kamatokat.
A fogyasztóknak kamatemelkedés esetén lehetõségük lesz bankot váltani. A bankoknak 90 nappal a kamatemelés elõtt tájékoztatniuk kell az ügyfelet, akinek 60 napja van a bankváltásra. Az ügyfelek ingyenesen felmondhatják hitelszerzõdésüket, majd meg kell állapodniuk az új pénzintézettel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!