2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Elõször májusban fizetnek új törlesztõrészletet az adósokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-26 13:19:37
Kedden szavaz az Országgyûlés a fair bankokról és a devizahitelek forintosításáról. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a hitelmentõ csomagnak köszönhetõen átlagosan mintegy másfél millió forinttal csökken majd a hitelek tõkerésze. A jogszabályok pontosan rögzítik majd a végrehajtási formákat és határidõket. Szigorú szabályok lesznek az új forinthitelek kamatfelárára vonatkozóan, valamint arra nézve is, hogy a bankok milyen gyakran és milyen feltételekkel változtathatnak a kamaton.

„Óriási eredménynek tartom, hogy el tudtunk jutni idáig, hiszen Európában, de a világon is a legnagyobb és a legátfogóbb hitelmentõ csomagot a magyar kormány indította el” – fogalmazott Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter a Ma reggelben azt mondta, hogy átlagosan mintegy másfél millió forinttal csökken majd a hitelek tõkerésze.

„Jövõ tavasszal otthon ül az állampolgár, akinek van ilyen devizahitele, kapni fog a bankjától egy levelet, ebben a levélben a pontos elszámolás megvan, hogy mennyivel kurtították meg az elmúlt években. Csökken a törlesztõ részlet, csökken a tõkerész és ezt kell forintosítani majd ugyanabban a pillanatban” – magyarázta.

Az Országgyûlés kedden tartja a zárószavazást a fair bankokról és a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatról. A jogszabályok a következõ menetrendet írják elõ: januártól már az új, rögzített árfolyamon számolják a bankok a törlesztõrészleteket; februártól pedig új szerzõdési feltételek lesznek, és a forintosítás idõpontja is ez lesz; errõl tavasszal, márciusban vagy áprilisban levelet kapnak az adósok, amely tartalmazza majd, hogy kinek mennyi pénz jár vissza, illetve a forintosítás részleteirõl.

A levél kézhezvétele után egy hónapon belül a bankok megkötik az új forinthitel-szerzõdéseket, de visszamenõlegesen, február 1-ei hatállyal. Elõször májusban fizetnek új törlesztõrészletet az adósok, a február óta fizetett többletet pedig a bankok visszautalják. A forintosítás után 60 napig, de legkésõbb július 30-áig lehet ingyen felmondani az új szerzõdéseket, ha az nem teszik az ügyfélnek. A hitelkiváltásokat legkésõbb október 28-ig le kell zárni.

A forintosítás azonban nem mindenkinek kötelezõ. Azoknak nem, akiknek a rendszeres jövedelme devizában van. A javaslat szerint a forintosítás mellõzhetõ akkor is, ha a futamidõbõl legfeljebb 6 év van hátra, vagyis a szerzõdés legkésõbb 2020 végéig lejár.

A tervek szerint szigorú szabályok lesznek arra, hogy a bankok mekkora kamatfelárat alkalmazhatnak majd az új forinthiteleknél és késõbb milyen gyakran, milyen feltételekkel változtathatják a kamatot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!